Hlavní obsah

Nemocnice, o nichž nesmíte vědět. Prý jsou to sklady

Stát prodává tajné nemocnice.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Stát řeší, jak naloží s dříve přísně tajnými záložními nemocnicemi, které stavěl komunistický režim pro případ války.

Článek

Dovnitř byste se dostali jedině za války nebo v časech epidemie, ale jinak to býval sklad a skladem také zůstává.

Velkých objektů s nemocničním vybavením, ve kterých nikdy nebyl žádný pacient, bylo podle dostupných informací v republice postaveno dvanáct.

Za komunistů byly přísně utajeny, a i když se jich dnes stát postupně zbavuje, pořád se o nich zdráhá oficiálně mluvit.

„Nic jako tajné nebo záložní nemocnice jsme nevlastnili ani nespravovali," říká například mluvčí Ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová.

Ale ve Hředlích na Berounsku, odkud už Seznam přinesl videoreportáž, jsou místnosti vybavené typickými velkými lampami pro operační sály.

„To zařízení v obci Hředle bylo kolaudováno pouze jako takzvaný sklad hospodářské mobilizace," dodává přesto mluvčí ministerstva.

Video: Je to sklad nebo nemocnice? Posuďte sami

Tajná nemocnice je na prodej.Video: Hanuš Hanslík

Hředelský objekt v první polovině března prodal Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Nový vlastník, soukromá firma, nabídl státu 26 milionů a 200 tisíc korun. Zatím nepodepsal kupní smlouvu, takže není jisté, zda objekt státu nezůstane.

A právě Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových mluví o objektu jako o tajné nemocnici zcela otevřeně. „Naposledy se jednalo o jejím využití okolo roku 2005 kvůli hrozící epidemii ptačí chřipky. Ministerstvo zdravotnictví mělo připravený plán na využití nemocnice," řekl Seznamu Ondřej Kuropata ze zmíněného úřadu.

Důvodů, proč byly tajné nemocnice kolaudovány jako sklady, může být několik. Jedním z nich mohlo být utajení pravého účelu objektu. Ve válce by pak nikdo neřešil, jak byl zkolaudován. Dalším důvodem zřejmě je, že se v době míru skutečně počítalo s jejich využitím jako se sklady. A reálně také jako sklady zdravotnického materiálu využívány byly.

Asi v nejhorším stavu je v současné době bývalá záložní nemocnice v Jílovém u Prahy. Formálně ji spravuje pražská Nemocnice Na Homolce, ale ta pro ni nemá využití. Objekt chátrá a je ve velmi špatném stavu.

„Každou chvíli sem musí jezdit městská policie. Do objektu totiž chodí děti, hledají tam dobrodružství, a my se samozřejmě bojíme, že se něco stane. Pro obec je to velmi nepříjemná situace," říká místostarosta Jílového Pavel Pešek.

Využití už stát našel pro záložní nemocnici v Ujkovicích na Mladoboleslavsku. Tu převzal patentový úřad. A další takové zařízení v Zábřehu na Moravě už před lety stát prodal soukromé firmě.

Reklama

Související témata:

Doporučované