Hlavní obsah

Nemocnice omezují péči. Pacienti čekají na vyšetření i měsíce

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Nejvíce jsou aktuálně vytížené nemocnice v Jihomoravském, Moravskoslezském a Jihočeském kraji.

Reklama

Část nemocnic už musela odložit plánované operace a omezit necovidovou péči. A čísla hospitalizovaných s koronavirem nadále stoupají.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Michaela už před měsícem z rozboru krve zjistila, že má boreliózu. Protože ale kojí, praktický lékař jí nepředepsal antibiotika a poslal ke specialistovi. Objednala se do pražské Fakultní nemocnice Bulovka, kde dostala termín až tento týden. Ten však nemocnice musela přeložit až po Novém roce, a to kvůli nárůstu covidových případů v nemocnici.

„Ani jí neporadili, co má dělat, s boreliózou ale nechceme čekat tři měsíce bez léčby,“ doplňuje její manžel Adam. Nakonec Michaela sehnala dřívější termín v jiné pražské nemocnici.

„V současné chvíli omezujeme v rámci naší Kliniky infekčních nemocí, kde je soustřeďována většina covid pozitivních pacientů, fungování chronických ambulancí,“ vysvětlila Seznam Zprávám Eva Libigerová, mluvčí Fakultní nemocnice Bulovka. Dodala, že personál této kliniky je z velké části zaměstnán péčí o covid pozitivní pacienty, očkováním a také podáváním monoklonálních protilátek v ambulantní léčbě.

Plošně ale Bulovka elektivu, tedy plánované zákroky, neomezuje. Podle ředitele nemocnice Jana Kvačka chce udělat maximum proto, aby se péče neodkládala. Obecná covidová situace je podle něj v nemocnici „středně špatná“. „Nutno říci, že počet covid pacientů je nyní hraniční a situace se může každým dnem změnit,“ komentuje mluvčí nemocnice Libigerová.

Nemáme lidi

Mimo Prahu je ale situace v některých nemocnicích dramatičtější. Covidová lůžka se rychle plní a celá oddělení se opět mění na covidária. Personál poté nemůže vykonávat svou běžnou práci a péče se musí omezit na akutní případy.

Odklady péče se už dotkly 20 až 30 procent nemocnic v Česku. Sdělil to v úterý v Českém rozhlasu Tomáš Vymazal, vedoucí Národního dispečinku lůžkové péče. Nejvíce jsou aktuálně vytížené nemocnice v Jihomoravském, Moravskoslezském a Jihočeském kraji.

„Ano, Fakultní nemocnice Olomouc již musela přistoupit k odkládání některých výkonů, a to především z důvodu nedostatku zdravotnického, a zejména anesteziologického, personálu,“ potvrzuje Seznam Zprávám mluvčí olomoucké nemocnice Adam Fritscher.

Omezuje se ale i kvůli obsazenosti některých oddělení covidovými pacienty. „A to rovnoměrně napříč jednotlivými obory, s tím, že je samozřejmě zachována péče v případech přímo ohrožujících život či vedoucích k nevratným změnám zdravotního stavu pacientů,“ dodává mluvčí.

V pondělí bylo v českých nemocnicích 4 296 pacientů s covidem, z toho 635 v těžkém stavu nebo s vysoce intenzivní péčí. Podle Tomáše Vymazala je aktuálně obsazeno 17 procent kapacity jednotek intenzivní péče právě covidovými pacienty.

Ještě na tom nejsme jako minule

„Předpokládáme, že očkování, podávání protilátek i prodělání nemoci by měly zajistit, že nebudeme v tak vážné situaci, jak tomu bylo na podzim a na jaře,“ dodal také Vymazal.

Loni v prosinci muselo kvůli pandemické situaci Ministerstvo zdravotnictví plošně zastavit příjem nových pacientů za účelem plánované péče. Do běžnějšího provozu se nemocnice dostaly až v dubnu letošního roku. Mnoho naplánovaných operací ale nedohnaly nemocnice dodnes, a to zejména ortopedické zákroky.

Například ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze se v minulém roce odložené zákroky dotýkaly všech oblastí mimo neodkladnou péči. Zásadně tam ale opatření zasáhlo například kardiologii, jak popsala na jaře mluvčí nemocnice Marie Heřmánková. „Zatím péči neodkládáme. Situaci ale stále monitorujeme a vedení jednotlivých klinik se rozhoduje podle aktuální situace,“ popisuje Heřmánková nynější situaci ve VFN.

Reklama

Doporučované