Hlavní obsah

Nemocnice Prostějov má novou magnetickou rezonanci

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Nemocnice AGEL Prostějov zprovoznila vlastní pracoviště magnetické rezonance, do něhož investovala zhruba 16 milionů korun. Díky této investici nemocnice zjednoduší organizaci vyšetření a přenos získaných dat.

Článek

Na novém přístroji letos nemocnice vyšetří asi 3500 lidí. „Pořízení vlastní moderní rezonance je po odborné stránce zase krokem kupředu nejen pro naše oddělení, ale i celou nemocnici. Vyšetření prováděná na tomto přístroji výrazně zkvalitní diagnosticko-léčebné postupy především v oborech, jako jsou neurologie, onkologie, traumatologie a ortopedie,“ uvedl primář radiodiagnostického oddělení prostějovské nemocnice Martin Folprecht.

Nová magnetická rezonance podle něj zpřesní i diagnostiku cévních mozkových příhod, degenerativních onemocnění mozku a páteře, ale také pohybového aparátu.

Projekt modernizace pracoviště magnetické rezonance zahrnoval stavební úpravy i nákup nového přístroje. Stavební práce začaly na konci listopadu a trvaly do konce roku. V lednu zdravotníci zahájili zkušební režim, který dnes skončil a pracoviště magnetické rezonance přešlo do ostrého provozu.

Nové pracoviště magnetické rezonance sídlí ve stejných prostorách jako dosud, které ale byly přizpůsobeny nové technologii. Magnetickou rezonanci v prostějovské nemocnici dosud provozovala externí soukromá společnost. „Ačkoliv jsme si na vzájemnou spolupráci nemohli stěžovat, postupem času jsme došli k rozhodnutí, že zdravotnické zařízení významu, který prostějovská nemocnice má, kdy disponuje 500 lůžky a nabízí péči napříč obory medicíny, by si zasloužilo provozovat magnetickou rezonanci pod vlastními křídly. Proto jsme se rozhodli do nákupu a provozu vlastní technologie investovat,“ uvedla předsedkyně představenstva Agel Středomoravské nemocniční a ředitelka prostějovské nemocnice Marie Marsová.

Nemocnici v Prostějově má spolu se zdravotnickými zařízeními v Přerově a Šternberku prostřednictvím společnosti Agel Středomoravská nemocniční v pronájmu od kraje skupina Agel podnikatele Tomáše Chrenka. Členem skupiny je například i nemocnice v Jeseníku.

Reklama

Doporučované