Hlavní obsah

Nemocnice s polským pacientem č. 1 už je skoro bez roušek, začala je šít sama

Foto: Szpital Uniwersytecki w Zielonej Górze

Švadleny zelenohorské nemocnice se daly na výrobu roušek.

Reklama

I v Polsku se kvůli náporu pacientů potýkají s nedostatkem ochranných pomůcek, roušky na trhu buď nejsou, nebo jejich cena vystřelila vzhůru. Svérázně si s tím rozhodli poradit v Zelené Hoře.

Článek

V místní nemocnici je hospitalizovaný vůbec první Polák, u kterého byla potvrzena nákaza koronavirem. Zelenohorská Univerzitní nemocnice má zásoby ochranných pomůcek už jen na několik dní, rozhodla se proto roušky vyrábět sama svépomocí. Informovala o tom na Facebooku.

„Připomeňme, že v současné situaci se staly roušky nedostatkovým a dost drahým zbožím. Proto je dobře, že naše švadleny vzaly věc (doslova) do svých rukou,“ uvádí nemocnice, která teď potřebné pomůcky vyrábí.

Foto: Szpital Uniwersytecki w Zielonej Górze

Výroba roušek v zelenohorské nemocnici.

Ušití jedné roušky trvá zhruba minutu a stojí v přepočtu necelých šest korun. „Ředitel navrhl takové řešení. Zařídila jsem balík materiálu a gumičky a naše dámy se daly do šití,“ popsala Karolina Koziorowská z ekonomického oddělení nemocnice.

Šití roušek dostali v Polsku za úkol i vězni, denně jich podle ministerstva spravedlnosti vyrobí na 3500. Zavedly se kvůli tomu nové zvláštní procedury.

Zprávy o nedostatku ochranných pomůcek i financí v posledních dnech proudí ze všech polských krajů. V podfinancovaném polském zdravotnictví je řada nemocnic zadlužená, lékaři a sestry si stěžují na přepracovanost a nedostatek personálu.

Ministr zdravotnictví situaci uklidňuje a nemocnicím peníze slibuje, stát podle něj také objednává dost ochranných pomůcek. Respirátorů je v zemi kolem 10 000. „Velmi mnoho“ má prý stát testů na koronavirus, čísla se ale tají.

Státní firma Orlen začala kvůli nedostatku na trhu vyrábět pro vládu dezinfekční prostředky. Prvních sto tisíc litrů se vyrobilo v pátek, následovat budou denně pro nemocnice a později i pro komerční prodej.

Už ve středu polský kabinet zakázal prodej roušek, respirátorů a dezinfekčních přípravků na velkých internetových aukčních portálech, vládě to umožnil speciální zákon o koronaviru, který vstoupil a je účinný od minulého víkendu. Bez souhlasu úřadů se nesmí za hranice vyvážet ochranné obleky, roušky, masky, léky proti bolesti a další lékařské prostředky, včetně teploměrů a rukavic.

Reklama

Související témata:

Doporučované