Hlavní obsah

Nemocnice testují neočkované zdravotníky, někde je to až třetina

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Nemocnice napříč Českem testují neočkované zdravotníky. Jsou jich stovky a první kolo testování musejí dokončit do příštího pondělka.

Článek

Ode dneška se musí pracovníci v nemocnicích a dalších lůžkových zařízeních, kteří nejsou očkovaní nebo do půl roku po prodělání nemoci, povinně testovat na covid-19. Testování se bude opakovat jednou týdně, první testy musí být provedeny do 22. listopadu. Jedná se o další zpřísnění opatření, která mají pomoci zvládnout epidemii covidu.

Nemalý počet lidí k testování mají v pražské Nemocnici Na Bulovce, kde je asi 31 % personálu nenaočkováno. Nemocnice vysoké procento vysvětluje tím, že skupinu tvoří i zdravotníci, kteří prodělali v uplynulém půlroce nemoc. A na ně se aktuální kolo testování nevztahuje.

„Dnes jsme ještě s testováním nezačali, protože k tomu chystáme opatření. Testovat můžeme dle vyhlášky Ministerstva zdravotnictví nejpozději do 22. listopadu,“ uvedla Eva Libigerová, mluvčí nemocnice.

Povinné testování platí pro všechny zaměstnance, kteří přicházejí do kontaktu s pacienty, nicméně nemocnice se mohou rozhodnout testování rozšířit. Tak to třeba udělali v brněnské fakultní nemocnici, kde začali s testy dnes ráno.

„Testovat budeme všechen neočkovaný personál, nejen zdravotníky. Máme proočkováno přes 80 procent veškerých zaměstnanců a máme také kliniky, kde je proočkovanost stoprocentní. To jsou hlavně kliniky, kde se potýkají hodně s covidem, tedy infekční nebo ARO,“ řekla Seznam Zprávám mluvčí FN Brno Veronika Plachá.

I druhá brněnská Fakultní nemocnice u svaté Anny se na testování připravuje. „Bude se týkat zhruba dvaceti procent zaměstnanců. Nicméně vyhláška zmiňuje jen zdravotníky, kteří přicházejí do kontaktu s pacienty, proto přesný počet zatím nemáme,“ upřesnila redakci Dana Lipovská, mluvčí nemocnice.

Plzeňská fakultní nemocnice je na tom o něco lépe. „Máme pět tisíc zaměstnanců a osm procent z nich není očkovaných. Testovat ale začneme až v průběhu týdne, zatím ladíme vše potřebné, protože u nás budou muset být testováni i studenti na praxi,“ upřesnila mluvčí nemocnice Gabriela Levorová.

S pravidelným testováním neočkovaných zaměstnanců v lůžkové péči, kteří přicházejí do kontaktu s pacienty, souhlasí odborníci ze skupiny MeSES kolem epidemiologa Petra Smejkala. Podle něj je mezikrokem k povinnému očkování těchto profesí.

Od září se jednou týdně musí testovat také zaměstnanci a klienti v domovech pro seniory, postižené a se zvláštním režimem, týdenních stacionářích i chráněném bydlení. Platí to taktéž pro ty, kteří nejsou očkovaní a kteří neprodělali covid.

Reklama

Doporučované