Hlavní obsah

Nemocnice v Brně kvůli covidu částečně omezí neakutní péči, ne však operace

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně s ohledem na růst počtu počtu pacientů s koronavirem částečně omezuje neakutní péči na lůžkách. Netýká se to však plánovaných operací, které nemocnice zatím neomezí.

Článek

Na klinikách je k 2. listopadu hospitalizováno 42 pacientů s covidem-19, z toho tři jsou na anesteziologicko resuscitační klinice ve vážném stavu.

Nemocnice nemá infekční oddělení, a proto musí covidová oddělení otevírat na jiných klinikách. „Momentálně máme izolovaná covidová oddělení na obou interních klinikách, na dermatovenerologické klinice a nově také na neurologické,“ uvedla mluvčí zařízení Dana Lipovská.

Kvůli rostoucímu počtu pacientů ve středně těžkém a lehkém stavu musí nemocnice částečně omezit péči, která není akutní. Netýká se to operací ani ambulancí, avšak hospitalizací na lůžkách v neakutních případech. „Spočívá to například v tom, že na běžné lůžko bereme i pacienty, kteří mají naplánované vyšetření s hospitalizací kvůli upřesnění diagnózy nebo vyšetření například na revmatologii, nefrologii, endokrinologii a podobně,“ uvedla Lipovská. Pokud na klinikách, které zahrnují vyjmenované obory, vznikne covidové centrum, musí podle mluvčí nemocnice snížit počet lůžek pro tyto pacienty, a tím jejich hospitalizace omezit.

Pandemie koronaviru propukla v ČR loni v březnu. Od té doby je v Jihomoravském kraji k dnešnímu dni 169.632 potvrzených případů nákazy. Vyléčilo se 156.971 lidí, naopak 3497 s nemocí zemřelo. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Reklama

Doporučované