Hlavní obsah

Nemocnice v Ostravě získala ocenění za bazální stimulaci

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Dětská jednotka intenzivní péče Městské nemocnice Ostrava získala mezinárodní certifikát bazální stimulace, který potvrzuje kvalitu metody v tomto zdravotnickém zařízení. Certifikát nemocnice obdržela jako první v zemi.

Článek

Bazální stimulace je vědecký ošetřovatelský koncept, jehož cílem je podpořit vnímání, komunikaci a pohybové schopnosti člověka. Autorem konceptu je speciální pedagog Andreas Fröhlich. Prvky bazální stimulace začaly dětské sestry v městské nemocnici využívat v praxi kolem roku 2000, od roku 2004 nemocnice spolupracuje s Institutem bazální stimulace, zároveň sleduje počet stimulovaných pacientů a efektivitu využívaných prvků tohoto konceptu.

Městská nemocnice Ostrava k získání certifikátu musela splnit řadu kritérií, a to od správného vedení dokumentace až po začlenění rodiny do této péče. Součástí auditu byla také prohlídka jednotky intenzivní péče dětského lékařství.

Certifikát nemocnice obdržela jako první v zemi, dosud ho mají jen některé kliniky v Rakousku, Německu a Švýcarsku. „Získání mezinárodního certifikátu, navíc prvního v republice, je ohodnocením špičkové práce zaměstnanců oddělení dětského lékařství,“ uvedl ředitel nemocnice Petr Uhlig.

Mluvčí nemocnice Andrea Vojkovská připomněla, že bazální stimulace v současné době patří k nejpopulárnějším ošetřovatelským konceptům. Využívá se například u dětí i dospělých s vrozeným intelektovým postižením, u lidí s chronickými onemocněními, po úrazech mozku nebo u klientů s demencí.

„Bazální stimulace je na našem dětském oddělení již mnoho let integrována do péče o dětského pacienta ve vigilním kómatu, po kraniotraumatu či resuscitaci. Je vždy individuálně stanovena pro každého pacienta s maximální snahou respektovat jeho osobnost. Vidíme, že koncept bazální stimulace pomáhá výrazně ovlivnit a zlepšit kvalitu života daného jedince, že pomáhá léčit dítě, a ne jen danou nemoc,“ uvedla primářka dětského oddělení Alice Nogolová.

Reklama

Doporučované