Hlavní obsah

Nemocnice v Rumburku nemá kvůli dluhům peníze na výplaty

Rumburská nemocnice skončila v insolvenci, nemá ani na výplaty.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Městská nemocnice skončila minulý týden v insolvenci, situaci má řešit i premiér Babiš.

Článek

Lužická nemocnice v Rumburku na Děčínsku, která skončila v insolvenci, nemá na červencové výplaty pro své zaměstnance.

„Situace je vážná. Zaměstnanci dostali výplaty za červen, ale ty červencové už nemusí být v plné výši,“ řekl Seznamu ředitel nemocnice Petr Dubravec. „Pokud nám pojišťovny zastaví platbu kvůli insolvenčnímu návrhu, nebudeme schopni vyplatit vše,“ uvedl Dubravec. „Zaměstnanci mají pracovní smlouvu a k situaci se nyní musí postavit každý podle svého,“ řekl. Péče o pacienty podle něj zatím ale funguje.

Městská nemocnice, která zajišťuje péči pro 55 000 obyvatel Šluknovského výběžku, se dlouhodobě potýká s dluhy. Rumburští zastupitelé v úterý odmítli uhradit ztrátu za loňský rok ve výši 52 milionů korun. Pro nemocnici pracuje 240 stálých zaměstnanců a 80 externistů.

Finanční problémy, do kterých se nemocnice dostala, se budou řešit i na vládní úrovni, v blízké době se má se zástupci města i nemocnice sejít premiér Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

V nemocnici pracují například matky samoživitelky, které nemají finanční rezervu. Nabídky mají někteří z jiných zdravotnických zařízení, odejít mohou i do zcela jiného oboru.

Největším věřitelem nemocnice jsou zdravotní pojišťovny. Jako první by měl insolvenční správce uhradit požadavky zaměstnanců. Ztráta za loňský rok je 52 milionů korun, podobná se předpokládá za letošní rok. Celkové dluhy nemocnice mohou být 80 až 100 milionů korun. Jaké jsou přesně, by mělo být známo po zveřejnění auditu, který si objednala Krajská zdravotní.

„Provoz zatím běží, na prázdniny jsme ho omezili, sestěhovali jsme všechny provozy do jedné budovy, abychom byli schopni poskytovat péči v rozsahu činností, které máme,“ řekl Dubravec. Situace se může změnit, pokud opustí společnost další zaměstnanci. Zatím podalo výpověď sedm z nich.

Reklama

Doporučované