Hlavní obsah

Nemocnice ve Zlínském kraji od pondělí povolí návštěvy

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Nemocnice od pondělí opět povolí návštěvy u hospitalizovaných pacientů. Platit ale budou přísná pravidla, mezi kterými je nasazený respirátor, negativní test na koronavirus či potvrzení o očkování.

Článek

Po více než roce povolí v pondělí návštěvy Kroměřížská nemocnice. „Vedení k tomuto kroku přistoupilo na základě doporučení Krajské hygienické stanice Zlínského kraje, která zároveň stanovila podmínky, za nichž bude možné pacienty v nemocnici navštívit,“ sdělila mluvčí Kroměřížské nemocnice Veronika Slaměnová.

Pokud bude chtít návštěva za pacientem do Kroměřížské nemocnice přijít, bude muset mít podle Slaměnové po celou dobu návštěvy nasazen respirátor minimálně třídy FFP 2. Podmínkou je také negativní test na přítomnost koronaviru, který nesmí být starší než 48 hodin. „Povinnost testování se nebude vztahovat na ty, kteří za sebou mají obě dávky očkování s tím, že od aplikace druhé dávky uplynulo alespoň 14 dní a prokáží se příslušným certifikátem vystaveným ministerstvem zdravotnictví. Očkovaná osoba samozřejmě nesmí vykazovat klinické příznaky onemocnění,“ uvedla předsedkyně představenstva Kroměřížské nemocnice Lenka Mergenthalová.

Na návštěvu může přijít také osoba, která prodělala onemocnění covid-19 a od potvrzujícího laboratorního testu neuběhlo více než 90 dnů. Pacienta bude moci navštívit vždy jedna osoba, a to na dobu maximálně 15 minut. Návštěvy nadále nebudou povoleny u pacientů, kteří jsou umístěni na covidové jednotce, případně mají příznaky koronavirového onemocnění, a jsou proto v karanténě. „Výjimkou jsou návštěvy u pacientů v terminálním stadiu za dodržení přísných hygienických podmínek po domluvě s ošetřujícím lékařem,“ podotkla Slaměnová.

Podobná pravidla budou platit i v dalších nemocnicích - tedy v Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně, Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí, Vsetínské nemocnice a Uherskohradišťské nemocnice.

Reklama

Doporučované