Hlavní obsah

Nemocnice vyhodila primáře, vzbouřili se mu podřízení. Lékař už na odškodném vysoudil 10 milionů

Další peníze za ušlou mzdu přiklepl ve čtvrtek pardubický soud lékaři Františku Liškovi, který se už od roku 2010 soudí s chrudimskou nemocnicí za neplatnou výpověď. Celková částka už šplhá k 10 milionům.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Další část ušlého zisku za neoprávněné výpovědi vymohl na svém bývalém zaměstnavateli u pardubického okresního soudu lékař František Liška. Chrudimská nemocnice ho propustila v letech 2010 a 2013 kvůli vzpouře jeho podřízených. Ti hrozili hromadnou výpovědí, pokud se nemocnice tehdejšího primáře Lišky nezbaví. Špitál, spadající pod společnost Nemocnice Pardubického kraje, to v minulosti přišlo už na osm milionů korun, dnes mu soud nařídil zaplatit bývalému primáři další téměř dva miliony.

Článek

Peníze, o které se František Liška s bývalým zaměstnavatelem soudí, jsou za roky 2010 až 2017, kdy s nemocnicí rozvázal pracovní poměr dohodou. Nemocnice v minulosti musela lékaři nařízením soudu zaplatit téměř osm milionů korun za období 2010 až 2014. Dnes mu přiklepl částku 1,84 milionu za dobu mezi červencem 2014 a srpnem 2015. Dalších 16 měsíců ještě zbývá doplatit, o tuto částku chce bývalý primář nemocnici požádat. Pokud mu nevyhoví, obrátí se opět na soud. Zatím od všech odešel jako vítěz.

„Jsem, rád, že spravedlnost zvítězila,” řekl novinářům po čtvrtečním jednání devětašedesátiletý lékař. Právní zástupce nemocnice vyjádření na kameru odmítl, tiskové oddělení společnosti se nechce vyjadřovat do té doby, než bude mít v ruce pravomocné písemné vyhotovení.

Soudce jako primární důvod svého rozhodnutí uvedl fakt, že předchozí soudy pravomocně rozhodly o neplatnosti výpovědí, které tehdejší ředitelé chrudimské nemocnice Františku Liškovi dali. Primáře propustili kvůli jeho podřízeným, kteří vyhrožovali hromadnou výpovědí. Důvody své nespokojenosti neuvedli. Soudy takovýto důvod pro výpověď neuznaly.

Liška od soudu odcházel spokojený, byť je rozsudek ještě nepravomocný. „Očekával jsem to a jsem rád, že to tak dopadlo. Vzdát jsem to nechtěl nikdy, únavné a vyčerpávající to je, člověk má jiné povinnosti než chodit k soudu,” uvedl.

Obhajoba nemocnice se pokoušela částku snížit i argumentací, že Liškou uváděný průměrný plat 132 tisíc korun byl nesprávný a lékař měl brát jen padesátitisícový plat. „Výše mzdy byla ovlivněna pohotovostními službami,” uvedl právní zástupce nemocnice. Jeho argument však soudce neuznal. Zpočátku řízení rovněž stranám navrhl smírné řešení, které by pro obě bylo levnější. Liška se mu nebránil, žalovaná strana však trvala na projednání věci soudem. Jelikož soud rozhodl v její neprospěch, bude muset do 15 dnů zaplatit i náklady soudního řízení.

Reklama

Doporučované