Hlavní obsah

Nemocnice vyřadila 12 let starý přístroj, druhá topící se v dluzích po něm skočila

Nemocnice Na Bulovce bude mít další magnetickou rezonanci.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Vyřazená magnetická rezonance se přesune z IKEMu do Nemocnice Na Bulovce.

Článek

V českém zdravotnictví dojde v příštích měsících k neobvyklému přesunu.

Elitní nemocnice IKEM se rozhodla, že přenechá svůj 12 let starý přístroj – magnetickou rezonanci – jiné známé pražské nemocnici. A to konkrétně Nemocnici Na Bulovce, která se topí v dluzích.

Přesun přístroje, který IKEM už vyměnil za modernější, je unikátní nejen proto, že je technicky náročný. V poslední době se žádná podobná výměna mezi dvěma velkými nemocnicemi neuskutečnila.

Přemístění však zároveň vzbuzuje emoce ve zdravotnickém resortu, kterému vládne ministr Adam Vojtěch z hnutí ANO.

Vedení Bulovky si totiž přesun přístroje nejprve vyjednalo, a až poté žádalo přístrojovou komisi Ministerstva zdravotnictví o povolení. Souhlas je pro pražskou nemocnici důležitý, protože bez něho by zdravotní pojišťovny provoz magnetické rezonance neproplácely.

Třeba náměstkovi ministra Romanu Prymulovi se takový postup nelíbil.

„To úplně šťastná věc není,“ řekl Prymula. „Nejde ani tak úplně o vstupní investici, ale o provoz, který pojišťovna musí platit,“ připomněl.

Prymula je členem komise, která o přesunu přístroje rozhodovala. A nakonec jej před několika dny schválila – i když poměr hlasů nebyl úplně jednoznačný.

„Nemocnice Na Bulovce je v tíživé finanční situaci, a proto jsem se rozhodl, že magnetickou rezonanci z IKEMu převezmeme. IKEM ji standardně nabídl dle zákona ostatním přímo řízeným organizacím jako vyřazený majetek,“ uvedl ředitel této nemocnice Jan Kvaček s tím, že převod přístroje vyšel na nula korun.

Podle něho bude Bulovka platit jen asi tři miliony korun za demontáž, převoz a uskladnění. Navíc však musí tato nemocnice dělat stavební úpravy, aby mohla magnetickou rezonanci dále používat.

„Celkové náklady včetně stavebních prací jsou odhadovány na deset milionů korun,“ uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štepanyová. Na zmíněném jednání přístrojové komise pak z úst zástupců Nemocnice Na Bulovce zaznělo, že přesun je vyjde asi na šestnáct milionů korun.

Jak ministerstvo tak ředitel Bulovky Kvaček tvrdí, že přesto na přesunu vydělají. „Pro nás je to ve srovnání s koupí nové magnetické rezonance za desítky milionů jasná volba,“ uvedl Kvaček.

Výrobce – společnost Siemens Healthcare – prý navíc garantuje, že bude přístroj dalších šest let fungovat.

Stáří přístroje ale není jednoznačné. Ministerstvo i ředitel Bulovky tvrdí, že je magnetická rezonance stará osm let. Jenže v materiálech pro členy přístrojové komise je napsáno, že byla vyrobena v roce 2007 – tedy před dvanácti roky a IKEM za ni zaplatil 66,4 milionu korun.

To, že byl přístroj v IKEM v provozu od roku 2007 pak navíc tato elitní nemocnice uvedla i v tiskové zprávě, když před několika dny přestavovala novou magnetickou rezonanci od stejného výrobce a to firmy Siemens Healthcare. „Její staří je poměrně vysoké, jinak by nebyl odprodán za téměř nulovou hodnotu,“ komentoval to náměstek ministra Prymula.

Nemocnice Na Bulovce nyní takzvanou tříteslovou magnetickou rezonanci nemá. Což přináší komplikace.

„Ústav radiační onkologie ji potřebuje, neboť za současného stavu musí odesílat pacienty na vyšetření mimo nemocnici, což je v případě Komplexního onkologického centra absolutně nevyhovující,“ uvedla mluvčí Ministerstva zdravotnictví Gabriela Štepanynová.

Reklama

Doporučované