Hlavní obsah

Nemocnice zastavují placené testy, za ministrovu cenu se jim nevyplatí

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Podle nového nařízení ve věstníku Ministerstva zdravotnictví je maximální možná cena celkem 1756 korun včetně odběru, některé nemocnice ale testy za tuto cenu nechtějí provádět.

Článek

Některé nemocnice ukončí testy na koronavirus pro samoplátce. Nemocnice a jejich smluvní laboratoře se s náklady na provedení odběrů a testování vzorků nevejdou do maximální ceny, kterou nově stanovilo Ministerstvo zdravotnictví. Ta nyní činí 1756 korun včetně odběru.

Nemocnice Klatovy a Domažlice testy na koronavirus pro samoplátce, zejména pendlery, od soboty ukončí. Nemocnice v Kroměříži ukončila testy už dnes.

V Klatovech a Domažlicích dosud samoplátci platili 2800 korun. Nemocnice v příhraničních okresech Plzeňského kraje, odkud jezdí do Německa za prací tisíce pendlerů, dosud provedly od 25. dubna kolem 1900 testů pro samoplátce. „Od soboty přestáváme dělat toto vyšetření. Všechny lidi, kteří jsou na dnešek objednaní, ještě otestujeme. Uděláme to za nařízenou cenu s tím, že to dnešní vyšetření budeme nejspíš jako nemocnice dotovat,“ řekl mluvčí Domažlické nemocnice Jiří Kokoška. Zájemce, které mají nemocnice objednané na sobotu a další dny, budou postupně obvolávat nebo jim napíšou e-mail s informací, že vyšetření se dál provádět nebudou.

Kroměřížská nemocnice nabídla možnost testů pro samoplátce v polovině dubna jako první ve Zlínském kraji. Zájem o testy rostl zejména v poslední době v souvislosti s uvolněním režimu na hranicích. Samoplátci v nemocnici dosud platili za test 3200 korun.

Mnozí provozovatelé odběrových míst v Praze kritizují maximální cenu za test PCR z výtěru z nosohltanu, kterou stanovilo Ministerstvo zdravotnictví. Je podle nich příliš nízká a nezohledňuje náročnost testování. Uvedli to oslovení mluvčí nemocnic a laboratoří, které v Praze testují. Dosud se cena v Praze pohybovala kolem 2000 až 3000 korun.

V Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) v Praze testují samoplátce za 1674 korun od dnešního rána. Přitom původní cena testů byla 2190 korun a ještě v dubnu samoplátci za vyšetření zaplatili 2990 korun. Podle mluvčí nemocnice Jitky Zinke je stanovená maximální cena pro nemocnici na hraně ztrátovosti. „Respektujeme snížení dané Ministerstvem zdravotnictví a od dnešního dne provádíme testy pro samoplátce za tuto cenu. Ale náklady na testování jsou poměrně vysoké, takže je to na hraně,“ řekla ČTK Zinke.

Cenu za testy snížili i na odběrovém místě v Nemocnici Na Bulovce. Původní cena byla o více než tisíc korun vyšší. Že by snížení ceny za testování pro samoplátce ovlivnilo provoz testovacího místa, se podle mluvčí Bulovky Simony Krautové nepředpokládá. Mluvčí uvedla, že na vlastní žádost se nechávají otestovat nyní hlavně lidé, kteří potřebují potvrzení své negativity pro cestovatelské účely. „Samoplátci teď převažují počet pacientů s žádankou od lékaře. Je jich nyní asi 60 procent,“ řekla Krautová. V předchozím měsíci byl podíl samoplátců v celkovém počtu otestovaných deset procent. „Osoby, které byly v kontaktu s nakaženým nebo mají příznaky a mají žádanku od lékaře, mají vyšetření stále zadarmo,“ dodala.

Jihočeské nemocnice v prohlášení uvedly, že nezmění ceny testů na koronavirus pro samoplátce. Účtují si za ně 2600 korun. Tvrdí, že za cenu 1756 korun, kterou nařizuje Ministerstvo zdravotnictví, nejsou schopny službu nabízet. Podle holdingu Jihočeské nemocnice ministerská cena zahrnuje jen laboratorní práce, nikoli všechny náklady spojené s testem a jeho výsledkem.

„To, co není nikde uvedeno ani zmíněno, jsou další náklady spojené s poskytnutím tohoto výkonu. Jde o administrativní výkony spojené s objednáním, zadáním žádanky do systému, s vytištěním a dodáním certifikátu o výsledku. Dále se jedná o náklady na odběrové místo,“ stojí v prohlášení nemocničního holdingu.

Maximální cena 1674 korun za test na covid-19 je podle ministra zdravotnictví jen platba laboratoři. Dalších 82 korun se bude účtovat za odběr, řekl dnes novinářům. „Vyšel cenový předpis Ministerstva zdravotnictví a všichni poskytovatelé tento věstník obdrží. Je to standardní postup a jsou povinni se podle něj řídit,“ řekl ministr. Pokud nechají cenu vyšší, je to podle Vojtěcha bezdůvodné obohacení a může být trestáno.

Nyní má v Česku povolení testovat téměř stovka laboratoří. Vedle nemocnic, zdravotních ústavů nebo akademických pracovišť jsou mezi nimi i desítky soukromých laboratoří. V hlavním městě funguje 12 odběrových míst.

Reklama

Související témata:

Doporučované