Hlavní obsah

Nemocný starý prezident, který se neobjevuje na veřejnosti, chce kandidovat po páté

Protesty v Alžírsku pokračují.Video: Tereza Brhelová, AP

 

Reklama

Policie v Alžíru v neděli použila slzný plyn k rozehnání stovek demonstrantů.

Článek

Píše o tom agentura Reuters. Protesty v Alžírsku, při kterých lidé vyjadřují nespokojenost se záměrem prezidenta Abdalazíze Butefliky usilovat o pátý mandát, trvají již třetí den. Buteflikovi, který zemi vládne od roku 1999, je již 81 let a kvůli zdravotním problémům se už šest let téměř vůbec nevyjadřuje na veřejnosti. Úmysl znovu kandidovat potvrdil počátkem února.

V pátek v alžírských městech včetně metropole demonstrovaly tisíce lidí s požadavkem, aby Buteflika o znovuzvolení 17. dubna neusiloval. „Lid Butefliku nechce,“ křičel dav na protestu, který svolala opoziční skupina.

Buteflika v roce 2013, za svého třetího mandátu, utrpěl mozkovou příhodu a 80 dní byl hospitalizován v Paříži. Následujícího roku byl znovu zvolen, avšak přísahu tehdy skládal z invalidního křesla. Od té doby měl jen několik veřejných výstupů.

Mnoho Alžířanů vděčně vzpomíná, že ukončil dlouholetý občanský konflikt s islamisty v devadesátých letech. Ačkoli není příliš populární u mladých obyvatel země, očekává se, že volby hladce vyhraje. Podle agentury Reuters mu již od oznámení letošní kandidatury vyjádřilo podporu několik politických stran, odborové organizace i několik firem. Agentura Reuters také připomíná, že opozice v Alžírsku zůstává slabá a rozdělená.

Více než čtvrtina Alžířanů mladších 30 let je podle oficiálních statistik nezaměstnaná. Stávky a protesty, za kterými stojí nespokojenost mnoha mladých lidí s ekonomickou situací, jsou tak v Alžírsku relativně časté; jen zřídka ale propuknou v několika městech zároveň a výhradně na domácí politickou scénu zaměřeny nebývají.

Reklama

Doporučované