Hlavní obsah

Nemocných s koronavirem skokově ubylo. Zde je Vojtěchův nový graf

Foto: Seznam Zprávy

Dva grafy nakažených koronavirem. Neděle ráno a neděle v podvečer.

Reklama

aktualizováno •

Ministr nařídil audit údajů nakažených koronavirem. Podle něj se uzdravení lidé dostávají do statistik pozdě.

Článek

Ministerstvo zdravotnictví rapidně snížilo statistiku lidí, kteří mají aktuálně koronavirus.

Zatímco v neděli ráno statistika hovořila o 5254 nemocných, v podvečer je to už „jen“ 3479 případů, tedy o zhruba třetinu méně.

Z údajů, které zveřejnilo ministerstvo na svém webu, se také výrazně zvedl údaj o počtu vyléčených, a to z 9590 na 11 423.

Důvodem, proč se statistika přepisuje, je podle ČTK to, že ministr nařídil audit údajů.

Jak se liší „staré“ a „nové“ údaje o nemocných, ukazuje následující graf:

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška byly některé hygienické stanice v krajích v poslední době vytíženy eliminací epidemie v lokálních ohniscích nákazy a aktualizace údajů o počtech vyléčených pro ně nebyla prioritou.

Nová čísla jsou výsledkem zpětné kontroly dat, vysvětlil Dušek v České televizi. „Není to žádný skok, který by měnil podstatu hodnocení celé epidemie,“ dodal.

Na věrohodnost statistik podle Duška výsledky kontroly nemohou mít vliv, protože počty nově diagnostikovaných, zemřelých i hospitalizovaných se sledují v reálném čase, když se vloží do databáze. „Záznam o vyléčení je jediný, který vyžaduje nějakou zpětnou kontrolu,“ řekl pak Dušek ČTK.

Podle něj se nyní dělal audit již potřetí. „Akorát ty předchozí nebyly tak významně viditelné,“ řekl. „Určitě i v budoucnu je budeme dělat,“ dodal. Zpoždění v záznamech zjištěné nynějším auditem bylo dvoutýdenní až třítýdenní. „Databáze nám nikam neujela dramaticky,“ uvedl.

Podle vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Romana Prymuly není údaj aktuálně nakažených nijak rozhodující a je poměrně nepřesný. Kromě toho, že se vždy nedaří odhlašovat uzdravené včas ze systému, za to může i změna metodiky, kdy má být nakažený po dvou týdnech brán jako uzdravený, řekl.

Kvůli rostoucímu počtu případů a kvůli tomu, že stále ještě nefunguje systém chytré karantény, díky němuž by měli být přesně a rychle vyhledáváni potenciálně nakažení lidé, se Vojtěch dostal pod tlak.

Kritizoval ho zejména ministr vnitra Jan Hamáček, který v televizi řekl, že Vojtěch situaci nezvládá.

O svém úmyslu ministr Adam Vojtěch mluvil už ve středu poté, co se počet nemocných dostal na rekordní hodnoty od začátku epidemie a překročil hranici 5000.

Audit odůvodnil svým podezřením, že se vyléčení lidé v datech předkládaných veřejnosti objevují pozdě.

„Těch 5000 případů je třeba brát trošku s rezervou. Zadal jsem dnes audit těch dat, která jsou prezentována, protože máme podezření, že jsou v celkových datech necháváni i vyléčení pacienti, již nejsou vyřazeni,“ uvedl.

Pokud jsou nemocní doma, tak se jejich vyléčení ne vždy podle něho v datech objeví.

Celkem se v Česku od začátku epidemie nakazilo novým koronavirem 15 273 lidí. V sobotu přibylo 131 potvrzených případů, necelá polovina pátečního počtu. Výrazně nižší byl ale i počet provedených testů, který klesl z více než 6200 v pátek na sobotních 2262.

V neděli byly testy pozitivní zatím v 61 případech.

Reklama

Doporučované