Hlavní obsah

Nemovitosti budou zdražovat. Propad se čeká jen u hotelů či restaurací

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

V době krize a nízkých úrokových sazeb se řada lidí snaží vložit své peníze do nemovitostí. To způsobuje, že jejich cena nadále poroste. To se ale netýká komerčních nemovitostí, hlavně budov s hotely a restauracemi.

Článek

Pandemie covidu-19 má zásadní dopad na řadu oborů. I když v některých se situace projeví až s delším časovým odstupem. Stranou nestojí ani situace na nemovitostním trhu.

V tuto chvíli se situace projevuje zejména v retailových nemovitostech. Hlad po nákupu nemovitostí je totiž obrovský, hlásí odborníci v realitách.

„V turbulentních dobách, kdy je vývoj ekonomiky nejistý, se řada menších i větších investorů dívá po nových způsobech, jak své prostředky zajistit. Nad rostoucí inflací a nervozitou na finančních trzích si lámou hlavu všichni, kteří mají nějaké úspory,“ říká Miroslav Herain z RE/MAX Commercial.

Snižují se úrokové sazby hypoték, poptávka po investičních nemovitostech ale neklesá. To se samozřejmě odráží v cenách nemovitostí, které neustále rostou. V nejbližší době se tak nedá čekat, že by došlo ke změnám trendu. „K určité korekci cen dojít musí. Ale nesázel bych se, že k tomu dojde už začátkem příštího roku,“ říká Tomáš Wildt z Vihorev Investments pro Seznam Zprávy.

Kde však ke změnám docházet určitě bude, jsou komerční nemovitosti. Majitelé nemovitostí, které jsou zaměřeny na gastro nebo krátkodobé ubytování, jsou nyní v zoufalé situaci.

„Restaurace, bary, ubytovny, penziony, nebo malé hotely vlastněné konkrétním jedním majitelem jsou po celém roce v problémech s financováním,“ popisuje Herain z RE/MAX.

„Už ve čtvrtém kvartálu letošního roku vnímáme pohyb v nabídce, a to v tom, že se některé podniky objevují na trhu k prodeji. Zatím se více situace projevuje v regionech, ale postupně se dostane i na hlavní města – Prahu, Brno nebo Ostravu,“ dodává k trendům Herain.

Problém bude s prodejní cenou i budoucím využitím komerčních budov. V roce 2009, kdy si trh prošel podobným šokem, byla prodejní cena výrazně nižší než před krizí. Stejná situace se dá očekávat i tentokrát. Prudký pokles cen budov, kde se nachází ubytovací zařízení či gastro provozovny, bude podle expertů v desítkách procent.

„Většina budov, které budou na prodej, se bude muset přebudovat na jiné využití. Pokud územní plán a místní regulace dovolí, část nemovitostí se změní na bydlení. Poptávka je neustále vysoká, města jsou zastavěná, a tak jde o zajímavou příležitost pro mnoho investorů. Tam, kde taková změna nebude možná, se bude hledat kombinace bytových a nebytových prostor,“ říká Miroslav Herain z RE/MAX Commercial.

Zvýšenou nabídku nemovitostí na prodej očekávají i další hráči: „Jen v příštím roce očekáváme asi 20procentní nárůst prodejů v těchto sektorech. Během příštích dvou let pak bude nárůst téměř poloviční,“ říká Tomáš Wildt z Vihorev Investments.

Na trhu jsou subjekty, které mají volný kapitál či připravené úvěrové linky a budou aktivně vyhledávat nemovitosti s potenciálem. Cílem bude koupit vhodnou budovu, zajistit její přebudování pro nové využití a tu pak prodat. „Ostatně i my se chystáme rozhlédnout se po vhodné investiční příležitosti. Rádi bychom rozvíjeli náš koncept servisovaných apartmánů. V tuto chvíli provozujeme dvě budovy v Praze, další dvě jsou ve fázi výstavby a chtěli bychom pomalu začít připravovat ještě další projekt,“ říká Tomáš Wildt z Vihorev Investments.

Na rozdíl od klasických ubytovacích kapacit jsou apartmány flexibilní v poskytované době ubytování a méně závislé na turistickém ruchu. V zahraničí se tento koncept poslední roky slibně rozvíjí. Je tak pravděpodobné, že u budov, které v minulosti sloužily jako hotely a nebude možné je přebudovat na bydlení, dojde ke změně v podobě nového konceptu využití.

Podobný trend v oblasti realit vidí i zakladatel a šéf společnosti Reas, Michal Makoš. „Již od jara evidujeme enormně velkou poptávku po prodeji bytů z důvodu koupě jiných nemovitostí,“ říká pro Seznam Zprávy.

Podle něj řada lidí z důvodu konavirové krize přehodnocuje své požadavky na ideální domov a protože jim nahrávají také banky se svými levnými hypotékami, zájem o nové bydlení je větší než kdy dříve, a to zejména po novostavbách.

I přesto, že celkový počet prodaných bytů v ČR klesl ve srovnání s minulým rokem o necelá dvě procenta, prodej nových bytů stoupl o 5 %. Podle odborníka by to bylo i několikanásobně více, pokud by výstavbu neblokovala řada zákonných lhůt pro nový development a omezená nabídka pozemků.

„Investoři tak v posledních měsících hledají nové cesty, jak byty lidem nabídnout. A využívají právě teď celé řady uvolněných prostor po menších hotelích, ubytovnách a bytových domech, které byly, obzvláště ve velkých krajských městech, závislé na zahraničních turistech a které se jejich majitelé rozhodli z důvodu přetrvávající krize prodat,“ vysvětluje Michal Makoš ze společnosti Reas.

„Největší zájem je pochopitelně o Prahu, která se s nedostatkem volných bytů neustále potýká. Nemůžeme však říci, že by se jednalo o prodeje za nízké částky. Ceny bytů v hlavním městě stále stoupají (v říjnu činila cena za m2 91 471 Kč, což je nejvíce v historii) a prodávající jsou si tohoto faktu vědomi,“ doplnil.

I kancelářské a maloobchodní jednotky budou procházet změnami. Zvýšený podíl home office se pravděpodobně v nějaké podobě udrží. Díky tomu firmy omezí své prostory a i na tomto trhu bude docházet ke změnám.

Reklama

Doporučované