Hlavní obsah

Nemovitosti vám mohou vydělávat peníze, i když je nevlastníte

Foto: Shutterstock, Shutterstock.com

Nemovitosti vám mohou vydělávat peníze, i když je nevlastníte

Reklama

aktualizováno •

Ačkoli by se mohlo zdát, že současná koronavirová krize uvedla většinu lidí do nejistoty, u nemovitostí to neplatí. Ceny bytů stoupají, zvyšují se i nájmy. Jistotu, kterou přináší vlastní bydlení, si uvědomuje čím dál více lidí.

Článek

Kdo očekával, že v loňském roce, který byl ve znamení krize spojené s pandemií, v Česku klesnou ceny domů a bytů, nedočkal se. Významnou část nových bytů v Praze začaly nakupovat fondy. Zájem o rezidenční nemovitosti vzrostl loni enormně, a to samé platilo o objemu poskytnutých hypoték. Oba faktory vedly k rekordnímu vzrůstu cen nemovitostí. Meziroční růst cen domů a bytů činil ve třetím čtvrtletí loňského roku 8,4 % a byl pátý nejvyšší ze všech zemí Evropské unie.

Foto: Ronda

Meziroční změna cen bytů a domů v zemích EU ve 3. čtvrtletí 2020 (údaje z Řecka nejsou k dispozici), zdroj: Eurostat

Co zvedlo ceny?

Poptávku po domech a bytech výrazně ovlivnilo zlevnění hypoték, které přišlo po trojím snížení úrokových sazeb ze strany České národní banky. Dalším velmi důležitým faktorem bylo zrušení daně z nabytí nemovitosti. Mnoho lidí tak nezaváhalo a rozhodlo se využít ideálních podmínek na trhu k pořízení vlastního bydlení. Nezaváhali ani drobní investoři, pandemie tak výrazně přispěla i k tomu, že se začaly nakupovat domy a byty za účelem jejich pronájmu. Obavy z budoucnosti posílily důvěru v ukládání peněz do nemovitostí.

Stranou nezůstávají ani fondy a další institucionální investoři, kteří budou do budoucna tvořit významnou část poptávky po nových bytech. „V Praze se v současné době buduje bezmála tisícovka bytů určených k pronájmu a další stovky budou v následujících letech vznikat v Brně. Do budoucna může připadnout na nájemní bydlení v rukou fondů až třetina nově postavených bytů. Tím se může ještě zhoršit dostupnost bydlení pro ty, kdo si chtějí pořídit vlastní byt nebo dům. Jednoduše proto, že jich v nabídce bude méně,“ říká Petr Golka, analytik ze společnosti RONDA INVEST.

Na nemovitostech ale mohou vydělávat i ti, kdo žádnou nevlastní

Kdo si tedy pořídil investiční byt určený k pronájmu, může se do budoucna těšit na vyšší výnosy z pronájmu. Ale ani drobní investoři, kteří by chtěli investovat jen malou částku, nemusí zoufat. I oni totiž mohou profitovat z výhod, které nemovitosti přináší a nemusí přitom řešit závazky a administrativu spojenou s jejich vlastnictvím. Příkladem takové investice jsou investice do úvěrů zajištěných nemovitostmi.

Pakliže se rozhodnete investovat, mějte na paměti, že je lepší investovat pravidelně. I s malými částkami se po letech můžete dostat k zajímavé celkové částce. „Představte si situaci, kdy budete investovat každý měsíc malou částku – například tři tisíce korun do investice s čistým výnosem 6 % p.a. Za 20 let se tedy dostanete na částku bezmála 1,4 milionu korun. Příklad pro srovnání – když budete stejnou částku (3000 korun) spořit do šuplíku, po 20 letech se dostanete k 720 tisícům korun, tedy pouze na polovinu toho, co byste mohli získat s dobře investovanými penězi,“ vysvětluje Petr Golka.

Společnost Ronda Invest nabízí svým investorům výjimečnou příležitost, a to investovat z pohodlí domova prostřednictvím platformy P2B (peer-to-business). Ta na jedné straně poskytuje flexibilní financování podnikatelským subjektům na území České republiky, kdy je každý úvěr zajištěný bonitní nemovitostí. Většinou se jedná o financování nákupu, výstavby nebo rekonstrukce nemovitostí. Na straně druhé pak Ronda Invest umožňuje klientům do těchto úvěrů investovat.

Foto: Ronda

Modelový příklad zhodnocení pravidelné měsíční investice ve výši 3 000 Kč s čistým výnosem 6 % p.a. po dobu dvaceti let (je počítáno s měsíčním vyplácením úroků a jejich reinvestováním)

Jak to funguje?

Stabilního výnosu až 7 % ročně přitom lze dosáhnout už s částkou 1 000 korun. Nabídka úvěrů, do kterých můžete peníze vložit, se neustále rozšiřuje.

Společnost RONDA INVEST všechny úvěry nejprve zafinancuje a teprve až po ověření platební morálky dlužníků je nabízí investorům k investování. Každý úvěr nabízený k investování je zajištěn likvidní nemovitostí v Praze, jejím okolí nebo v krajských městech. Tato nemovitost představuje pro investory reálnou ochranu investic pro případ, že by dlužník svůj úvěr přestal splácet.

Cílová doba splatnosti se pohybuje od několika měsíců až do pěti let, s investicí zároveň nejsou spojeny žádné vstupní ani pravidelné poplatky. Investoři dostávají výnosy každý měsíc na svůj účet, a mají tak investice pod kontrolou. Hlavním benefitem je atraktivní výnos, který činí až 7 % ročně. Při využití časově omezené akce je ale možné dosáhnout na ještě vyšší výnos.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Seznam Zprávy.

Doporučované