Hlavní obsah

Nemusíme kandidovat pod značkou ČSSD. Tak zní recept nového místopředsedy strany na volební úspěch

MIchal Šmarda, nový místopředseda sociálních demokratů: „V ČSSD jsem už 26 let. S žádnou jinou partnerkou jsem zatím tak dlouho nevydržel.“Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nový místopředseda ČSSD Michal Šmarda získal v loňských komunálních volbách 38 procent hlasů. Kandidoval ale s názvem „Lepší Nové Město“, nikoliv sociální demokracie.

Článek

Třiačtyřicetiletý starosta Nového Města na Moravě se o víkendu stal novým místopředsedou ČSSD. Ačkoliv je Šmarda pro širší veřejnosti téměř neznámým politikem, na stranickém sjezdu získal ze všech místopředsedů nejvíce hlasů – celkem 83 procent hlasů.

Charismatický řečník zaujal své kolegy už na pódiu v sále královéhradecké Střelnice oficiálním projevem, ale také vtípky v zákulisí: „Je nepotřebuji být zemanovec nebo antizemanovec. Protože tím vlastně jen říkáte, že Miloš Zeman je tím nejdůležitějším a určujícím ve vašem životě. Což v mém není.“

Šmarda před půl rokem v komunálních volbách objevil „trik“, jak s aktuálně nepříliš populární politickou stranou dělat rekordní výsledky. A navrhuje, aby ČSSD podobně postupovala v krajských volbách v roce 2020, pokud chce výrazně uspět.

O co jde? Šmarda se stal v desetitisícovém Novém Městě na Moravě loni v říjnu už potřetí za sebou starostou, když jako lídr vedl kandidátku, která vyhrála se ziskem 38 procent hlasů. Na rozdíl od předchozích voleb se ale nejmenovala ČSSD, nýbrž nově „Lepší Nové Město“.

„To byla nutnost, jinak bych nepřilákal nové lidi, aby kandidovali. Dneska se do politických stran nikdo nehrne, lidé v tom nevidí svou budoucnost. Já si myslím, že je to chyba, ale na druhou stranu já tento společenský fenomén neumím rychle vyřešit. Tak se ho alespoň snažím takto obejít a vyřešit situaci, ve které jsme,“ vysvětluje Šmarda, jak na společnou kandidátku přilákal místní nestranické osobnosti.

Drsně řečeno: Znamená to tedy, že pokud chce sociální demokrat dnes uspět, musí zatajit, že je sociálním demokratem?

„Tak to přece není, smyslem není tu značku zapřít. Za jménem na kandidátce jsem samozřejmě měl uvedeno, že jsem z ČSSD. Smyslem je naopak tu značku obohatit o něco, co tam třeba dnes chybí. Bohužel současný stav společnosti říká, že se musíme spíše široce rozkročit a otevírat se dalším lidem, než je lámat, aby vstupovali do politických stran,“ odpovídá Šmarda.

Coby nový místopředseda ČSSD navrhuje podobný postup i pro krajské volby v příštím roce. Jednoduše řečeno, že by sociální demokracie kandidovala jako lídr v levicových koalicích.

„Strana je ničím, hnutím vším. Budoucnost vidím právě ve spolupráci levicových subjektů. Že bychom nejen je, ale i občanské iniciativy a nezávislé kandidáty integrovali. Vidíme to na pravici, vidím v tom naději i pro levici.“

Podle Šmardy se zkrátka ČSSD nemůže tvářit jako sekta, která se nebaví s nikým, kdo nemá její členskou průkazku. Pro krajské volby navrhuje otevřít kandidátky bezpartijním osobnostem z regionů.

Co řekl Jan Hamáček poté, co byl zvolen předsedou ČSSD?Video: Seznam Zprávy

„Je špatně zapírat, že jsme sociální demokraté, to jsme ani my v Novém Městě nedělali. A na druhé straně je špatně uzavírat se a říkat: Kdo nejsi schopen ztotožnit se se vším, co říkáme, tak s tebou odmítáme spolupráci. A já si myslím, že i v některých krajích se může ukázat, že je výhodné jít do té bitvy s tím, že se spojíme s dalšími silami,“ říká Šmarda.

Nový místopředseda však bude mít zřejmě těžké svou vizi prosadit. Podobnou strategii pro volby kdysi navrhoval také bývalý šéf ČSSD Bohuslav Sobotka, ale narazil u krajských bafuňářů, kteří svá místa nechtěli přepustit nestraníkům.

Šmarda argumentuje, že dnes je sociální demokracie v daleko těžší situaci, kdy se potřebuje odrazit ode dna.

Anketa

Přijde vám rozumný návrh, aby členové ČSSD kandidovali s jinými partajemi pod novou hlavičkou?
Ano
27,4 %
Ne
72,6 %
Celkem hlasovalo 1468 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Doporučované