Hlavní obsah

Nemůžeme se na tebe spolehnout. Český talent Zacha dostal v NHL za uši. Co bude dál?

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Pavel Zacha svými výkony zklamal New Jersey Devils. Klub šestku draftu z roku 2015 poslal na farmu. Jaká bude nejbližší budoucnost českého talentu?

Reklama

Léta opěvovaný český talent prožívá nejhorší období své hokejové kariéry: Pavel Zacha, šestka draftu 2015, čelí v NHL za své výkony kritice vlastního trenéra. New Jersey Devils hráče poslali na farmu, co s ním bude dál?

Článek

V extrémně silném ročníku vystoupal až na šesté místo draftu NHL. Pavla Zachu v roce 2015 srovnávali nejen kanadští experti třeba s Erikem Staalem. Měl být centrem, který bude sázet spousty branek a také dobře bránit. Slovy jeho agenta Patrika Štefana byl doslova „přesně ten typ hráče, který jednou svému týmu vyhraje Stanley Cup“.

Po třech letech si to přiznejme na rovinu: Zatím má ke všemu zmíněnému hodně daleko. A New Jersey Devils, kteří do českého talentu vložili své naděje, netuší proč.

Jedenadvacetiletý Zacha oproti svým vrstevníkům hokejově nezraje a ve třetím i posledním roce jeho nováčkovského kontraktu navíc ani v ničem nevyniká. V letošní sezoně v deseti zápasech nebodoval, ač často nastupoval v roli druhého centra. A tak se Devils odhodlali k radikálnímu kroku: Hráče, jenž měl být budoucností klubu, nemilosrdně poslali na farmu.

Na jak dlouho? Co s ním bude dál?

„Stále nejsme v pozici, abychom se na něj mohli spolehnout v klíčových situacích. Jenže přesně tohle my od něj potřebujeme. Mohl jsem mu říct: Sedni si na tribunu a koukej na zápas seshora. Někdy to je přínosné, ale v tomhle případě jsem tomu moc nevěřil. Udělat z něj jen zdravého náhradníka mi nedává smysl. Potřebujeme, aby hrál,“ vysvětloval trenér Devils John Hynes docela radikální krok.

Zacha od svého vstupu do NHL odehrál 150 zápasů. Zámořská média zároveň zdůrazňují, že posbíral pouze 51 bodů (16+35). Jinými slovy: Tohle je zatraceně málo.

Momentální situace mizerného vstupu do sezony je pro hráče a jeho okolí nepříjemnější o to víc, že Zachovi po sezoně končí nováčkovský kontrakt. Tahle sezona měla být z jeho pohledu přelomová. Hokejová show, kterou přesvědčí Devils o nový milionový kontrakt a pevnou pozici v týmu. Vedle nuly kanadských bodů si ale v úvodních deseti zápasech připsal i dva minusové body za účast na ledě. A bídnou pomoc týmu směrem dopředu korunuje pouze deset zapsaných střel na branku soupeře.

„Musí být tvrdší a bojovnější na puku. Je to velký a silný kluk, který navíc dobře bruslí. Nemůže se ale nechat od puku tak snadno odstrčit. Když ztratíte v útočném pásmu kotouč, musíte ho vybojovat zpátky. Jeho šance v oblastech, kde to bolí, prakticky neexistují. Musí na sebe být náročnější, víc bojovat, pak bude sbírat body. Střelba je záležitost šikovnosti, jenže on se nestaví do pozic, odkud má vůbec smysl střílet,“ kritizoval Zachu relativně ostře kouč Devils.

Jméno českého hráče budilo doma rozruch daleko před tím, než do NHL vůbec „vlítl“. V profesionálního hokejistu vyrostl pod přísným dozorem svého otce, jenž v médiích často kritizoval poměry ve zdejším hokeji.

V zámoří české problémy Zachy a jeho okolí ale nikoho nezajímaly. Mladého centra prostředí považovalo za výborného hokejistu a obrovský hokejový talent. Stejně s ním počítali i představitelé Devils, jejichž rozhořčení nad jeho výkony se těžko někdo může divit. Pavel Zacha byl v roce 2015 draftován v silném ročníku spolu s Connorem McDavidem nebo Jackem Eichelem, Devils si ho vzali ze šestého místa.

Volba Pavla Zachy byla zároveň prvním velkým rozhodnutím nového generálního manažera klubu Raye Shara. Ten v minulých letech zmrazil NHL fantastickou výměnou obránce Adama Larssona za nejužitečnějšího hráče minulé sezony Taylora Halla. Loni zase vyfoukl konkurenci několika týmů na trhu volných hráčů obránce Willa Butchera. Rozhodnutí draftovat Zachu v kontextu se zmíněnými úspěchy asi nebude tím, čím by se zatím chtěl chlubit.

Výmluvná je statistika a přínos týmům od hokejistů, kteří byli draftováni až po Zachovi. Při nahlédnutí do ní není s ohledem na současné výkony Zachy pochyb o tom, že si Devils nevybrali dobře. Tedy prozatím.

Pavel Zacha vs. další hráči draftu 2015

6. Pavel Zacha, útočník. V NHL 150 zápasů a 51 bodů (16+35)

V letošní sezoně ice time 15:07, centr druhé nebo třetí formace. 10 zápasů, 0 bodů a jen 10 střel na branku.

7. Ivan Provorov, obránce. V NHL 178 zápasů, 77 bodů (25+52)

Klíčový bek Flyers, v letošní sezoně průměrný ice time 25:15.

8. Zach Werenski, obránce. V NHL 168 zápasů, 93 bodů (30+63)

Klíčový bek Columbusu, letos zaznamenal ve 14 zápasech 9 bodů (3+6) a ice time 24:17. Hrál na Světovém poháru 2016.

9. Timo Meier, útočník. V NHL 128 zápasů, 57 bodů (35+24)

V letošní sezoně 14 zápasů a 16 bodů (11+6). Hraje v elitním útoku Sharks po boku Thorntona s Pavelskim.

10. Mikko Rantanen, útočník. V NHL 179 zápasů, 146 bodů (54+92)

Letos 24 bodů (5+19). Zatím nejproduktivnější hráč NHL a klíčový útočník Colorada.

Kdo byl draftovaný dál?

Mathew Barzal, Brock Boeser, Travis Konecny, Sebastian Aho.

„Draft je jako svatební den. Jste nadšení a doufáte, že všechno bude super. Až pak ale přichází realita a skutečný život. Někdy to vyjde a jindy ne. Vždycky se snažíte vydělat. V tomhle případě to pro nás není až tak o draftové pozici, ale o vložené důvěře a vlivu na mužstvo,“ řekl Hynes. Ne přímo, přesto svými slovy evidentně potvrdil zklamání.

Zacha byl tedy na dobu neurčitou odeslán na farmu. Devils se tam v něm pokusí vzkřísit sebevědomí i formu. Nic jiného týmu ani nezbývá, s takhle vysoko draftovaným hokejistou nemůže klub jen tak přestat počítat. Je tedy zřejmé, že se Zacha dřív nebo později do prvního týmu vrátí.

V AHL by měl Zacha nastupovat v elitní formaci, během zápasů prakticky nesleze z ledu. Bude hrát oslabení i přesilovky, zažije si všechny klíčové momenty utkání. V úvodním utkání za Binghamton Devils byl český útočník aktivní: Vyslal šest střel na branku a připsal si asistenci. Jenže takhle odteď bude muset hrát pravidelně.

Reklama

Doporučované