Hlavní obsah

„Nemůžeme si dovolit paralýzu.“ Senát svolává komisi kvůli Zemanovu zdraví

Foto: twitter.com/prezidentmluvci

Prezident Miloš Zeman.

Reklama

aktualizováno •

Senátoři se budou zabývat zdravotními potížemi prezidenta. Ve hře je i zbavení pravomocí.

Článek

Kvůli špatnému zdravotnímu stavu prezidenta Miloše Zemana se sejde ústavní komise Senátu. Senátoři budou jednat 19. října.

„Svolal jsem komisi k řešení možností, mezi které patří mimo jiné i článek 66 Ústavy – prohlášení prezidenta za neschopného výkonu úřadu,“ uvedl senátor Zdeněk Hraba.

Dodal, že pokud by prezident ze zdravotních důvodů nemohl vykonávat svůj úřad, byl by chod ústavních institucí paralyzován. „Nemůžeme si dovolit paralýzu ústavních institucí právě v důsledku možných komplikací hlavy státu,“ dodal Hraba.

Prezident je od neděle hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici. Leží na oddělení ARO, podle nemocnice je jeho stav stabilizovaný. Byla ale zrušena plánovaná středeční schůzka s premiérem Andrejem Babišem, na které se mělo řešit povolební vyjednávání. Bližší podrobnosti o zdraví prezidenta nejsou známy.

Podle článku 66 Ústavy mohou obě parlamentní komory prezidentovi odejmout prezidentské funkce. V Poslanecké sněmovně a Senátu by pro to musela zvednout ruku většina přítomných poslanců a senátorů. Zeman by prezidentem zůstal, pravomoci by přešly na vedoucí parlamentních komor a předsedu vlády.

Prezident hraje roli především při jmenování nového premiéra. K tomu může dojít poté, co se ustaví nová Sněmovna. Noví poslanci se sejdou nejpozději měsíc po volbách.

Že jsou připraveni zahájit jednání o nezpůsobilosti prezidenta Miloše Zemana vykonávat svou funkci, již dříve avizovali senátoři Pavel Fischer a Václav Láska. „Já mám obavu, že jsme ve velmi citlivé době, kdy je třeba chránit instituce republiky dle Ústavy. Není čas na nějaké finesy,“ řekl Seznam Zprávám před několika dny Fischer.

Reklama

Související témata:

Doporučované