Hlavní obsah

Nenadálý hrdina: lenochod pomalu sbírá peníze na záchranu zoo

Lenochod hrdina jako blesk z čistého nebe.Video: Jan Marek, AP, Youtube.com

 

Reklama

Zoologické zahrady v Česku zčásti otevřely už minulé pondělí. Za sedm týdnů uzavírky ale mají škody za desítky milionů, které dál rostou. Třeba v americké Arizoně ale musí na zavřenou zoo vybírat peníze i lenochod.

Článek

Lenochod Fernando z Phoenixu má doslova na růžích ustláno. Aby ne. Arizonská zoo stejně jako další ve světě bojuje o pozornost lidí. A tento nenadálý hrdina i se svým pomalým tempem v závodu o podporu překvapivě vítězí.

Co arizonskou zoo ve Phoenixu stojí koronavirus?

Celebrita jako z Hollywoodu

Čtyřletý lenochod dvouprstý prorazil v aplikaci Cameo, kde si lidé platí za osobní vzkazy od hollywoodských celebrit a influencerů - jako třeba věnované přání k narozeninám.

Fernando dostal podle agentury AP za měsíc už přes 150 žádostí. Kvůli popularitě se cena jednoho jeho videa zdvojnásobila na 50 dolarů, takže v přepočtu mohl vybrat i přes 180 tisíc korun. Není to moc, ale je to lepší než nic. A podobně podnikají i další zoologické zahrady.

Hvězdný Fernando.

Propuštění nebo nucená dovolená

Asociace sdružující 220 amerických zoo a akvárií už musela propustit nebo poslat na nucenou dovolenou 60 procent svých zaměstnanců, píše server Atlanta News Now.

Peníze si půjčuje každý třetí z pěti areálů ve sdružení. Nabízí je americký Federální úvěrový program, ze kterého čerpá i zahrada s Fernandem v arizonském Phoenixu. Těm, které se ale snaží, pomáhají právě také dobrovolné příspěvky a poplatky z videopřenosů online.

Propouštění, půjčky.

Solidarita lidí se zoo a zvířaty

Podobně dostávaly alespoň nějakou pomoc od lidí i zoo v Česku. Pražská třeba spustila youtubový kanál Krátce ze zoo, kde ukazovala mimo jiné líhnutí mláďat. Na sponzoringu a adopci vybrala na zvířata od 692 dárců za 12 dní skoro 1,4 milionu korun.

Ztráty a solidarita.

Finanční ztráta ZOO Praha - dosud asi 37 milionů - se však kvůli nízké návštěvnosti prohlubuje. Do nejfrekventovanější zahrady v Česku teď kvůli opatřením a rezervovanosti chodí jen třetina obvyklého počtu lidí - v prvním týdnu od znovuotevření nejvíce 2 678 návštěvníků za den, uvedl pro agenturu ČTK ředitel Miroslav Bobek.

Další české zoo jsou na tom podobně. Na provoz se pořád vztahují omezení, lidí může být v zahradách jen 150 na hektar a vnitřní prostory zůstávají uzavřené. Pomoc tak určitě bude stále nutná i přes dřívější otevření 27. dubna oproti původně plánovanému 25. květnu, některé zoologické zahrady navíc otevíraly později kvůli přípravám.

Ztráty a omezení.

Reklama

Doporučované