Hlavní obsah

Nenaočkovaní, máte padáka. V Rusku není očkování povinné, ale vlastně je

Svět bez obalu: Moskevské podniky se snaží plnit nařízení, podle něhož nemají zaměstnávat ty, kdo se nenechají očkovat.Video: RFE/RL

 

Reklama

Majitelé moskevských firem mají problémy s dodržováním všech opatření, které tamní městské úřady vyhlásily kvůli pandemii covidu-19.

Článek

V Moskvě a v některých dalších regionech jsou pracovníci řady odvětvích povinni nechat se očkovat proti koronaviru. Pravidlo se týká zaměstnanců ve školství, zdravotnictví, veřejné dopravě a v sektoru služeb. A to navzdory prohlášení mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova, že očkování zůstává dobrovolné.

V hlavním městě však musí společnosti prokázat, že 60 procent jejich zaměstnanců bylo naočkováno. A je to problém, protože někteří Rusové mají z očkování velké obavy. Přesvědčování Kremlu o bezpečnosti domácích vakcín nepomáhá.

Oleg Sirota, který je majitelem mlékárny, se snaží požadavek na očkování ve své firmě splnit.

„Dostali jsme toto nařízení, takže jsme k tomu začali zaměstnance nutit. Ale oni se bojí. Nevědí, zda je vakcína bezpečná, mají pochybnosti. Někteří lidé trpí i různými chorobami, o nichž si myslí, že jim v očkování brání. Jiní se nechtějí nechat naočkovat třeba z náboženských důvodů. Jsme ve slepé uličce,“ posteskl si v rozhovoru s reportéry Rádia Svobodná Evropa Sirota. Spočetl, že už deset jeho zaměstnanců kvůli tomu dalo výpověď a očekává, že další budou následovat.

I dalším Moskvanům hrozí, že budou za odmítnutí nechat se očkovat vyhozeni z práce. O svou práci mohou přijít například neočkovaní řidiči veřejné dopravy.

„Bylo mi řečeno, že se musím nechat očkovat. Řekl jsem jim, že nechci, protože mám zdravotní problémy. Zaměstnavatel se mě zeptal: ‚A můžete dostat zdravotní výjimku?‘ Řekl jsem, že jsem zdravý, takže ji nepotřebuji. Poté jsem byl ze své pozice suspendován, a to bez bez nároku na mzdu,“ tvrdí Alexandr Paštuchov, který pracuje jako řidič tramvaje.

Odborový předák Jurij Daškov uvedl, že jednotlivé odborové svazy jsou v šoku z toho, že je očkování prakticky povinné. „Je to v rozporu s tím, co řekl v minulosti prezident. Teď vidíme, že zaměstnavatelé kladou ultimáta: ‚Pokud se nenecháte očkovat, budete suspendováni.‘ To je ale stejné jako výpověď,“ říká Daškov. Některé podniky už musely zavřít své provozy, protože nebyly schopny úřední požadavky splnit. Podle odhadů bylo po tomto opatření v Moskvě zavřeno už 170 restaurací a kaváren.

„Na svém účtu na Telegramu jsem si udělal průzkum, ve kterém jsem se zeptal více než 12 tisíc majitelů restaurací, zda byli schopni splnit vládní požadavky. Osmdesát procent z nich to udělalo. Někteří lidé se třeba očkovat nechali, ale zatím nejsou v systému. A asi 12 procent odpovědělo, že neměli ještě čas nechat své pracovníky naočkovat, a jen 8 procent uvádí, že se stejně očkovat nenechají a tato opatření neuznávají,“ tvrdí Dmitrij Levickij, majitel jedné z restaurací v Moskvě.

V srpnu 2020 se Rusko stalo první zemí na světě, které se podařilo zaregistrovat vakcínu proti covidu-19. Ale vládě se doposud nepodařilo občany přesvědčit, že je vakcína bezpečná. Podle některých odhadů dostalo pouze 15 % obyvatel první dávku vakcíny. Někteří pozorovatelé tvrdí, že důvodem je nedůvěra k úřadům či negativní zprávy médií o vakcínách vyrobených v zahraničí.

V Rusku teď probíhá třetí vlna koronavirové pandemie a hrozí, že díky malé proočkovanosti obyvatel dojde k jejímu dalšímu nekontrolovanému šíření.

Více naleznete v úvodním videu. Další reportáže z produkce RFE/RL najdete zde.

Reklama

Doporučované