Hlavní obsah

Nenápadná pomoc pro 188 lidí. Kdo má titul MUDr., dostane přidáno 10 tisíc

Foto: Profimedia.cz

Poslanci za hnutí ANO a KDU-ČSL pomohli části pracovníků, kteří pracují v hygienické službě.

Reklama

Díky návrhu osmi poslanců si skupina pracovníků hygienických stanic může finančně polepšit.

Článek

Návrh sedmi poslanců z hnutí ANO a jednoho z KDU-ČSL, který byl schválen v Poslanecké sněmovně a mění pravidla pro hygieniky, skrývá změnu, díky níž si může finančně polepšit skupina pracovníků hygienických stanic.

Seznam Zprávy už napsaly, že s novými paragrafy, které změna přináší do zákona o ochraně veřejného zdraví, by mohla přijít o místo nynější hlavní hygienička Eva Gottvaldová.

Nyní se ukazuje, že pozměňovací návrh podaný zmíněnou skupinou poslanců, má ještě skrytý benefit.

Poslanci v čele s předsedkyní zdravotnického výboru Věrou Adámkovou (ANO) totiž navrhli, aby zaměstnanci hygieny s titulem MUDr. mohli provádět konzultace se zdravotnickými zařízeními nebo vzdělávat lékaře.

O jaké konzultace by konkrétně mělo jít, návrh neuvádí, avšak hygieniky s titulem přesouvá do vyšší platové třídy.

„Tímto poslaneckým pozměňovacím návrhem by došlo k přesunutí do tabulky s vyšším platovým ohodnocením u lékařů, kteří vyjmenované činnosti budou vykonávat,“ uvedla Jitka Nováčková z tiskového oddělení Ministerstva zdravotnictví.

„Finančně tato skutečnost znamená navýšení platu o cca deset tisíc korun,“ dodala.

Podle dat Ministerstva zdravotnictví by si mělo polepšit zhruba 188 lidí, kteří nyní mají titul MUDr. Celkově bude stát navýšení jejich platů – jak úředníci ministerstva spočítali – ročně zhruba 25 milionů korun.

V krajských hygienických stanicích v Česku pracuje přes 1800 úředníků. A podle posledních údajů z roku 2018 mají průměrný plat ve výši 36 978 korun.

Důvodem, proč změnu poslanci navrhli, je podle předkladatelů to, aby vystudovaní lékaři začali v hygienické službě pracovat a měli za to rovněž odpovídající ohodnocení.

Seznam Zprávy už napsaly, že na přípravě návrhu se podílel i bývalý hlavní hygienik Vít Valenta. Ten sám má titul MUDr. a v současné době řídí hygienickou stanici v Libereckém kraji, takže by se ho tato změna mohla rovněž týkat.

„Návrh, který jsme iniciovali, vznikl v průběhu minulého roku po celkovém zhodnocení vývoje hygienické služby. Jsme velmi rádi, že se ho poslanci ujali a že má podporu napříč politickým spektrem,“ napsal Valenta Seznam Zprávám.

Pozměňovací návrh prošel minulý týden projednáním sněmovního zdravotního výboru. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za hnutí ANO) se tam k němu postavil neutrálně.

Změna zákonu nyní poputuje do Senátu a poté – když bude schválena – ji ještě musí podepsat prezident Miloš Zeman.

Reklama

Doporučované