Hlavní obsah

Nenápadná závada zabila chlapce. Technik není vinen, řekl soud

Soud řešil případ, který se může dotknout každé domácnosti. Proč rozhodl právě takto?Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Smrt kladli za vinu reviznímu technikovi. Plzeňský okresní soud ho ale osvobodil.

Článek

Revizní technik Ivo Sekyra v úterý už podruhé stanul před plzeňským soudem v případu, který by mohl potkat každou domácnost.

Před lety dělal revizi plynového průtokového ohřívače v koupelně bytu v plzeňské Mánesově ulici, avšak po jeho revizi se v únoru 2014 přiotrávil oxidem uhelnatým šestnáctiletý chlapec. Omdlel, spadl do napuštěné vany a utopil se.

Státní zástupce kladl smrt chlapce za vinu právě technikovi, protože při revizi nekontroloval výměník průtokového ohřívače. Jak se ukázalo při vyšetřování, výměník byl znečištěný, a proto v ohřívači vznikal jedovatý oxid uhelnatý.

Soud však dospěl k závěru, že technik za smrt nemůže.

Podle smlouvy s bytovým družstvem, jemuž dům patří, měl kontrolovat v podstatě jen funkčnost zařízení.

V bytě, kde se neštěstí stalo, byla navíc instalována digestoř, která tam být neměla. Odsávala vzduch mimo prostor bytu a v místech vznikl podtlak. A právě ten způsobil, že se obrátil tah komína. Plyn z ohřívače nešel komínem z bytu ven, ale naopak dovnitř. Tato souhra okolností smrt chlapce zavinila.

Lidé by si tak podle soudu při revizích plynových průtokových ohřívačů měli dát pozor na to, co všechno je obsahem objednané revize. Důležitá je kontrola znečistění a případné vyčištění výměníku.

Pokud je pak v bytě s ohřívačem digestoř, která odsává vzduch mimo prostor, musí být při jejím použití alespoň pootevřené okno.

Státní zástupce s osvobozením revizního technika nesouhlasí. Na místě se odvolal a kauzu bude muset řešit ještě krajský soud.

Reklama

Doporučované