Hlavní obsah

Nenápadní vítězové programů COVID. Plzeň-město a Svitavy

Foto: Petr Juna, Seznam Zprávy

Plzeň a pás na hranici mezi Čechami a Moravou. Lokality, kde přepočteno na obyvatelele byli podnikatelé nejúspěšnější.

Reklama

V přepočtu na obyvatele se nejvíce dařilo podnikatelům získávat státní záruky či úvěry z programů COVID z okresů na pomezí Čech a Moravy. Skrytým vítězem jsou žadatelé z Plzně.

Článek

Golfový resort, zubní centrum, masážní salón či zahradnictví specializující se na hrnkové květiny a dušičkové či adventní výrobky. Jde o příklady několika úspěšných žadatelů o státní záruky v rámci prvních dvou programů COVID z Plzně. Právě podnikatelé z tohoto západočeského města jsou v pomyslném žebříčku těmi nejúspěšnějšími.

Minulý týden zveřejnilo Ministerstvo průmyslu a obchodu seznam příjemců z programů COVID I a II. Z Plzně-města je 53 z nich. Je to přesně třetinový počet oproti podnikatelům z Prahy, kterých uspělo 159. Případně mírně nad polovinou úspěšných žadatelů z Brna (94).

V přepočtu na počet obyvatel v daném okrese ovšem Plzeň jasně vede. Zatímco Praha má 1,25 úspěšného žadatele na deset tisíc obyvatel, nebo Ostrava necelé dva příjemce, tak Plzeň má téměř tři.

Plzeň má tak nejlepší poměr žadatelů na obyvatele ze všech okresů. Těsně na druhém místě pak je okres Svitavy.

Seznam Zprávy ve spolupráci se společnosti CRIF, zabývající se obchodními informačními systémy a úvěrovými registry, dál analyzují zveřejněný seznam příjemců z programů COVID.

V regionálním rozložení jednotlivých podnikatelů je přitom na první pohled logický odstup. Největší počet příjemců je, jak už bylo uvedeno, v Praze, na druhém místě figuruje Brno, následované Ostravou, Plzní a Olomoucí.

Při zkoumání příjemců v regionech přepočtených na počet obyvatel pak přestává platit, že nejúspěšnější jsou velká města. Jednoznačně vede hranice od severu na jih na pomezí Čech a Moravy.

Naopak jednoznačně nejméně žadatelů jak na celkový počet žadatelů, tak i podle přepočtu, jsou v okrese Louny a Česká Lípa.

Reklama

Doporučované