Hlavní obsah

Nenašli jsme důkazy o podvodech, přiznal Trumpův ministr, a rozčílil tím právníky

Foto: Profimedia.cz

Americký ministr spravedlnosti William Barr.

Reklama

V Trumpově týmu to skřípe. Jeho ministr spravedlnosti Barr veřejně přiznal, že nejsou důkazy o rozsáhlých volebních podvodech. Trumpovi právníci reagovali slovy, že ministr mluví bez jakékoli znalosti vyšetřování.

Článek

V rozhovoru pro agenturu AP ministr Barr uvedl, že američtí právníci a agenti FBI pracují na zkoumání konkrétních stížností a informací, které dostali, ale neodhalili žádné důkazy, které by změnily výsledek voleb. „Zatím jsme neviděli podvody v takovém rozsahu, aby to mohlo ovlivnit vyústění voleb,“ řekl ministr Barr.

Přitom sám Barr, jako jeden z nejvěrnějších spojenců prezidenta Donalda Trump, před volbami opakovaně spekuloval o tom, že korespondenční hlasování by mohlo být zmanipulované. Ministr spravedlnosti několikrát zmínil, že půjde o jedny z nejvíce ohrožených voleb podvody, a to kvůli korespondenční volbě, ke které se velké množství Američanů uchýlilo kvůli pandemii covidu-19.

„Je tady jedno tvrzení ohledně systematických podvodů, že stroje byly naprogramovány, aby v zásadě změnily výsledky, to se ukázalo jako nepodložené,“ narážel Barr na vyjádření Sidney Powellové.

Trumpova právnička po skončení voleb mimo jiné uvedla, že vliv na výsledky má volební software vytvořený ve Venezuele „na pokyn Huga Cháveze“, zesnulého venezuelského prezidenta, který zemřel v roce 2013. V Trumpově právním týmu skončila po výroku, kdy pohrozila klíčové Georgii „vyhozením do vzduchu“.

Barr také v rozhovoru řekl, že lidé často místo občanskoprávních sporů využívají federální systém soudnictví. „Roste tendence používat systém trestního soudnictví jako jakési standardní řešení všeho, když se lidem něco nelíbí, chtějí, aby ministerstvo spravedlnosti přišlo a vyšetřilo to,“ řekl AP Barr.

Na Barrův rozhovor už reagoval Trumpův právní tým. „Sesbírali jsme dostatek důkazů ohledně ilegálního hlasování nejméně v šesti státech, které ale nebyly přezkoumány. Máme mnoho svědků, kteří pod přísahou potvrdili, že viděli zločinné jednání ve spojitosti s volebním podvodem. Podle našich informací ministerstvo nevyslechlo ani jednoho z nich,“ píší ve vyjádření Rudy Giuliani a Jenna Ellisová.

„Se vším respektem k ministru spravedlnosti, zdá se, že svá prohlášení pronesl bez jakékoli znalosti nebo prošetření podstatných nesrovnalostí a důkazů systematického podvodu,“ dodávají Trumpovi právníci.

Trump výsledky voleb zpochybňuje i přesto, že jeho vlastní administrativa uvedla, že u voleb v roce 2020 bylo hlasování s dosud nejbezpečnějším průběhem. V úterý na Twitteru prezident psal o „velkém náklaďáku se statisíci podvodných hlasovacích lístků“ a vyzval guvernéra Georgie, aby volby „odvolal“, protože dopustil podvod v celém státě.

Trumpova administrativa ovšem už započala proces tzv. předání moci následujícímu prezidentovi a jeho kanceláři. I tento akt však Trump zdržoval, běžně se administrativa začne předávat ihned poté, co známe výsledky voleb.

Trump nicméně slíbil, že pokud 14. prosince, kdy má dojít k formální volbě prezidenta takzvanými voliteli, Joe Biden zvítězí, svoji porážku uzná. Jmenování Joea Bidena má proběhnout 20. ledna 2021.

Reklama

Související témata:

Doporučované