Hlavní obsah

Nenávistná kampaň z Mostu putuje do Štrasburku. V Česku Romové neuspěli

Kampaň z Mostu poputuje do Štrasburku.Video: Šárka Kabátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nenávistné výroky na adresu Romů a vyostřená kampaň před loňskými komunálními volbami v Mostu putují k řešení do Štrasburku. Čtyři Romové tady u Evropského soudu pokračují v boji za svá práva. U české justice totiž nezvítězili. Muži upozorňují na to, že rétorika zástupců dvou místních politických uskupení byla jasným projevem rasismu.

Článek

Politická hnutí Otevřená radnice pro Most a Mostečané Mostu před volbami používala ve spojení s romskou menšinou hesla jako „deratizace havěti” či „vesnice pro lůzu”. Nešlo ale jen o zmíněně slogany. V rozhovorech pro média zaznívala i další hesla na hraně rasismu.

Čtveřice Romů z Mostu nicméně zatím se stížností na slogany neuspěla. Nejprve to zkoušela u Krajského soudu, poté u Ústavního soudu. Tím muži nespokojení s projevy rasismu vyčerpali všechny možnosti. Tedy alespoň v Česku – rozhodli se nyní obrátit na Evropský soud pro lidská práva, jako první na to upozornil server Romea.cz.

„Kdybych si nemyslela, že nemají možnost uspět, stížnost bych tam ani neposílala,“ uvedla advokátka čtveřice mužů Petra Krejčí. Důvodem k podání stížností je porušení lidských práv. Konkrétně pak článku 3 a 8 z úmluvy o lidských právech.

Jeden ze stěžovatelů František Nistor doufá v úspěch. „Ve Štrasburku jsou na tyto otázky citlivější,“ sdělil v rozhovoru pro Seznam.cz.

Politická sdružení z Mostu se k věci nechtějí vyjadřovat. Hnutí Otevřená radnice pro Most na dotazy vůbec nereagovalo. Jeho lídr ve volbách Karel Novotný byl přitom autorem jedněch z nejostřejších výroků.

Bývalý náměstek ministra průmyslu a obchodu Novotný proslul tím, že přirovnal Romy k „medúzám“. Hnutí Mostečané Mostu, které ve volbách získalo osm mandátů, má celou záležitost za nesmyslnou.

Jednička z kandidátky a zastupitel Mostu z hnutí Mostečané Mostu Jan Cee říká, že rozhodně nešlo o rasismus.

Stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva dorazí už v tomto týdnu. Podle advokátky mají klienti šanci uspět. Statistiky ohledně sporů s původem v České republice nicméně příliš příznivé nejsou. V roce 2017 bylo za Česko podáno k soudu ve Štrasburku 431 stížností. Z toho 423 byla zařazeno do kolonky „nepřijatelných“ stížností.

Reklama

Doporučované