Hlavní obsah

„Nenechte se vládou uplatit,“ varuje TOP 09 před krajskými volbami

Foto: ČTK/Kamaryt Michal, ČTK

TOP 09 zahájila kampaň do krajských voleb.

Reklama

TOP 09 zahájila předvolební kampaň. Předsedkyně Markéta Pekarová Adamová řekla, že strana nabízí kandidáty, kteří na billboardech nemusí lhát a mluví za ně výsledky.

Článek

U truhly a pytlů plných pětitisícových bankovek s portrétem ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) na místě Tomáše Garrigua Masaryka zahájila dnes závěrečnou kampaň před říjnovými krajskými a senátními volbami opoziční TOP 09. Strana na propagačních materiálech vybízí občany, aby se nenechali vládou uplatit vlastními penězi, a nabízí „řešení místo úplatků“. Předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová dnes řekla, že strana nabízí kandidáty, kteří na billboardech nemusí lhát a mluví za ně výsledky.

Kabinet ANO a ČSSD začátkem září schválil návrh, podle kterého starobní důchodci i lidé s invalidní či pozůstalostní penzí dostanou v prosinci příspěvek 5 000 korun. Zákon ještě musí projednat Parlament a podepsat prezident. „Naše politika není postavena na úplatcích, ale na rozumném hospodaření. Ten, kdo sáhne k uplácení, to nikdy nedělá pro druhého, ale s cílem získat prospěch pro sebe,“ uvedla Pekarová Adamová. Odmítla „tupé“ uplácení lidí jejich vlastními penězi.

Pekarová Adamová řekla, že řadu řešení v době koronavirové krize nabídla jako první TOP 09, vláda je poté prosadila, ale kvůli ješitnosti zásluhu opoziční strany nezmiňuje. „TOP 09 i nyní přichází s kompetencí a návrhy, jak situaci (kolem koronaviru) řešit a dostat pod kontrolu,“ uvedla. Nepřímo kritizovala to, jak s opatřeními a statistikami kolem covidu-19 pracuje premiér Andrej Babiš (ANO). „Chceme, ať místo chaosu vládne plán. Místo povýšenosti pokora. A ať se místo lhaní, jak je vše v pořádku, podíváme pravdě a číslům do očí,“ řekla Pekarová Adamová.

Lidé by si podle ní měli sami vyhodnotit, jak se chovali představitelé jejich krajů v posledních letech. „Zda nabízeli papalášství, nebo kompetenci, musí lhát a přikrášlovat na billboardech skutečnost, nebo za ně mluví výsledky,“ dodala šéfka TOP 09. Nejvíce strana v této souvislosti kritizovala chování a výsledky středočeské hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO).

Místopředseda Senátu Jiří Růžička (za TOP 09) zdůraznil, že horní komora Parlamentu je nejdemokratičtější a nejsvobodnější institucí v Česku. „Je důležité, aby takovou zůstala i nadále,“ řekl. Vyzdvihl, že TOP 09 se v řadě obvodů domluvila na společných kandidátech s dalšími stranami jako ODS, KDU-ČSL, STAN a regionálními uskupeními, a zástupci těchto stran tak nebudou bojovat proti sobě.

TOP 09 počítá ze stran zastoupených v Poslanecké sněmovně s nejskromnějším rozpočtem kampaně. Dohromady hodlá za propagaci vydat asi 7,5 milionu korun. Další peníze připojí kandidáti a krajské organizace.

Reklama

Související témata:

Doporučované