Hlavní obsah

Nenechte se zmást počasím. Praha může být brzy Barcelonou, radikálně se otepluje

Magistrát nechal vypracovat studii, jak se má hlavní město připravit na změnu klimatu.

 

Reklama

Průměrná teplota se v hlavním městě dlouhodobě zvyšuje. Město chce proto proti dalšímu oteplování bojovat.

Článek

Podle počasí posledních dní se to může zdát jako přehnaná reakce, ale fakta mluví jasně. Klimatické změny v kombinaci s tím, jakým způsobem se Praha urbanisticky rozvíjí, přenášejí obrazně hlavní město směrem na jih.

Pokud se nic nepodnikne, Praha bude zažívat stejná úmorná vedra jako Barcelona nebo jiná jihoevropská města.

Z návrhu Strategie adaptace hlavního města Prahy na klimatickou změnu vyplývá, že dlouhodobému oteplování v hlavním městě by měly pomoci stromy, komunitní zahrady nebo zahrádkářské kolonie. Město chce také využívat barvy a materiály, které by sluneční záření namísto pohlcování odrážely.

Zdravotní potíže z tepla

„Tepelná zátěž může vést ke zdravotním potížím, zvýšené nemocnosti a úmrtnosti citlivých skupin obyvatel, zejména seniorů a lidí s kardiovaskulárními a respiračními onemocněními," píše se v dokumentu. Extrémní teploty navíc snižují efektivnost práce a pozornost řidičů, což může vést k více dopravním nehodám.

„Stromy mají schopnost vypařovat zachycenou vodu, díky čemuž významně přispívají k ochlazování vzduchu. Také jsou schopny zadržovat vodu, snižovat podíl znečišťujících látek a skleníkových plynů," uvádí dokument s tím, že by hlavnímu městu pomohla výsadba stromů, zejména uličních stromořadí.

Dále se město chce soustředit na použití materiálů a barev, které odrážejí a nepohlcují sluneční energii. Používaly by se například pro stavby budov nebo infrastruktury. Jedním z nich je světlý asfalt, jehož barva tolik nepohlcuje teplo. Prospívají ale i zelené střechy budov. Strategie také navrhuje zvážit, zda by na plochách nad 500 metrů čtverečních neměly být povinné.

Teplota stále stoupá

Teplota v Praze vzrostla v letech 1961 až 2010 o stupeň a půl. Experti z Karlovy univerzity loni zveřejnili studii, v níž předpovídají, že průměrná teplota v Česku stoupne do roku 2060 o dalších 2,5 stupně.

Česká vláda schválila akční plán adaptace na klimatickou změnu v lednu. Opatření, která jsou k jeho uskutečnění potřeba, vyčíslila na více než miliardu korun, do roku 2020 na asi 834 milionů.

Reklama

Doporučované