Hlavní obsah

Není astronaut jako astronaut. Bezosova vesmírná radost může být v ohrožení

Foto: Profimedia.cz

Posádka rakety New Shepard na tiskové konferenci po úspěšném dokončení letu.

Reklama

Jeff Bezos se spolu s dalšími třemi lidmi v průběhu týdne podíval do vesmíru. Daný den označil jako nejlepší den svého života, radost by mu ale mohla pokazit změna definice komerčního astronauta, kterým nyní nemusí být.

Článek

„Můj bože. Moje očekávání byla vysoká, ale byla dramaticky překonána,“ popsal po úterním návratu na Zem miliardář Jeff Bezos své pocity z cesty do vesmíru. Spolu s rozjezdem komerčního vesmírného cestování ale přichází také zpřísnění pravidel ohledně toho, kdo si vlastně může nárokovat označení astronaut.

Aktualizaci podmínek programu komerčních letů do vesmíru oznámil americký Federální úřad pro letectví (FAA) ještě v ten samý den, kdy raketa New Shepard na několik minut opustila zemský povrch. Jedná se o první změny od roku 2004, kdy kategorie pro „komerční astronauty“ vznikla.

Prvním předpokladem pro získání „hodnosti“ astronauta je splnění požadavků na kvalifikaci a výcvik letových posádek podle federálních předpisů, druhým pak nutnost vycestovat 50 mil, tedy přibližně 80 kilometrů, nad zemský povrch. Obě podmínky zakladatel Amazonu splnil, problém by však mohla způsobit podmínka třetí, podle které musí daný jedinec během letu vykonat činnosti, které byly nezbytné pro veřejnou bezpečnost nebo přispěly k bezpečnosti vesmírného letu.

Co přesně se mezi takové činnosti počítá, by měl stanovit sám FFA. Daná změna podmínek však nemusí ovlivnit pouze Bezose a jeho spolucestující, v očích úřadů by astronautem nemusel být ani britský miliardář Richard Branson, který se za hranici vesmíru podíval v první polovině července, píše britský web BBC.

Foto: Profimedia.cz

Mark a Jeff Bezosovi zdraví svou matku z vesmíru. Raketa, kterou se ze Země dostali, byla plně automatizovaná.

Raketa New Shepard, která do vesmíru dopravila Bezose, jeho bratra Marka, osmnáctiletého Olivera Daemena a dvaaosmdesátiletou Wally Funkovou, byla plně automatizovaná. Společnost Blue Origin tak již dopředu avizovala, že pro posádku na její palubě nezbývá moc věcí, které by během letu bylo třeba dělat. Právě kvůli tomu tak nad astronautským titulem v tomto případě vyvstávají otazníky.

Aby člověk od FAA dostal takzvaná křídla komerčního astronauta, musí být v tomto směru také nominován. Mluvčí úřadu však pro web CNN uvedl, že v současné době žádné nominace nepřezkoumávají. Křídla lze získat i prostřednictvím Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) či armády.

I v případě FAA ovšem existuje možnost, že posádky na křídla dosáhnou. V rámci úterní zprávy totiž úřad informoval také o tom, že odměněni mohou být i ti jednotlivci, kteří prokázali mimořádný přínos nebo prospěšnou službu komerčnímu odvětví kosmických letů. Jde ovšem o čestné uznání, které může být uděleno i posmrtně a které nevyžaduje splnění všech výše zmíněných požadavků.

Posádku New Shepard již bylo možné s „astronautskými“ odznaky vidět, šlo však o symbolické kusy, které od společnosti Blue Origin dostali během tiskové konference po uskuteční cesty. Ty podle informací webu Insider společnost plánuje dávat všem budoucím cestovatelům do věsmíru.

Let Bezosova firma naplánovala na 20. července, tedy na den 52. výročí přistání Apolla 11 na Měsíci, a vše se odehrálo na západě amerického státu Texas. Raketa do vesmíru s lidmi na palubě vyrazila vůbec poprvé a vše skončilo úspěchem.

Reklama

Doporučované