Hlavní obsah

Není čas na hrdinství. Země sužovaná covidem objednala neschválenou vakcínu

Foto: Profimedia.cz

V Indii jsou plně naočkovaná pouze 3 procenta obyvatel.

Reklama

Na světě je nová vakcína. Neprošla ale všemi testy. Přesto pandemií zmítaná země objednala 300 milionů dávek. Indie už několik týdnů vykazuje nejvyšší denní počty infikovaných i zemřelých z celého světa.

Článek

Zatím nepojmenovanou vakcínu vyvíjí indická firma Biological E. Látka v současné době prochází třetí fází klinických testů. V prvních dvou fázích prokázala „slibné výsledky“, informoval server BBC s odkazem na informace indické federální vlády.

Objednávka vyšla federální vládu na 206 milionů dolarů (asi 4,3 miliardy korun). Pro Indy jde o první nákup látky, která dosud nebyla schválena pro nouzové použití. Země má ale v současné době značné problémy rozjet očkovací kampaň.

Druhý nejlidnatější stát světa zatím vyočkoval přes 220 milionů dávek. V Indii ale už má nárok na vakcínu většina z 1,3 miliardy obyvatel. Alespoň jednu dávku zatím obdrželo méně než 10 procent Indů, převážně kvůli nedostatku vakcín. Plně naočkovaná jsou jen tři procenta obyvatel Indie.

Přestože v poslední době klesá křivka nakažených, stále přibývá přes 100 tisíc potvrzených případů každý den. Země zatím zaznamenala přes 340 tisíc obětí koronaviru, odborníci ale mají za to, že čísla jsou nejspíš značně podhodnocená.

Na indickou federální vládu, vedenou premiérem Naréndrou Módím, se snáší kritika za to, že otevřela očkování pro všechny dospělé, přestože neměla zajištěný dostatečný počet vakcín.

Indie zatím očkuje třemi očkovacími látkami: vakcínou od firmy AstraZeneca vyrobenou ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou (Covishield), Covaxinem od indické firmy Bharat Biotech a ruským Sputnikem V.

Federální vláda objednala od ledna do května 350 milionů dávek Covishieldu i Covaxinu, což je v porovnání s dohodou na 300 milionů dávek dosud plně neotestované a neschválené vakcíny poměrně málo.

Indický regulační úřad navíc vydal povolení k nouzovému použití Covaxinu ještě předtím, než byly dokončeny klinické testy. Na data, která by měřila účinnost vakcíny, se stále čeká.

Nová vakcína od firmy Biological E bude „pravděpodobně dostupná během několika příštích měsíců“, uvedla federální vláda. Zatímco pomalu klesá počet pozitivních případů, Módího kabinet se zoufale snaží sehnat další dodávky vakcín. Podle expertů totiž Indii může hrozit třetí vlna.

Reklama

Doporučované