Hlavní obsah

Seníky se vyprazdňují, není čím krmit. Zemědělci zvažují, že kvůli suchu začnou porážet dojnice

Předseda zemědělského družstva vysvětluje, proč sucho způsobuje trable chovatelům dobytka.Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

 

Reklama

Sucho působí problémy zemědělcům, někteří již nemají dostatek krmiva pro dobytek. Nejvíce postižené oblasti jsou Mostecko a Teplicko.

Článek

Podle ředitelky Okresní agrární komory Most Ludmily Holadové spadlo v oblasti za poslední dva měsíce jen několik desítek milimetrů srážek. „Pastviny, to je teď hnědá zem, neroste tam nic. Vozí se krmení, ale jde o krmení z první seče, což měla být zásoba na příští rok. Když se zkrmí, tak bude konec,” uvedla Holadová.

V některých okresech začíná být kvůli nedostatku vody na loukách situace kritická. Zemědělci už proto přemýšlejí, že by poráželi dojnice. „Pokud se jim nepodaří sehnat krmení, tak samozřejmě sníží stavy,” upozorňuje také předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha.

Před porážením zvířat kvůli nedostatku krmiva varovali už v květnu zemědělci z Jihočeského kraje.

Vývoj sucha v ČeskuVideo: Rudolf Požár

Tomuto scénáři se nediví ani předseda Zemědělského družstva Rosovice František Valíček. „Tam, kde zásoby krmiv budou malé, musí zemědělec snížit stavy zvířat, jinak se to nedá dělat. Zemědělec nemůže týrat zvířata hlady, je jeho povinností, aby se o ně postaral," říká.

Problém s nedostatkem krmiva se týká hlavně těch zemědělců, kteří se specializují na pastevní chov skotu a těch, kteří mají letní krmnou dávku. Ačkoli v Rosovicích na tom díky tomu, že využívají celoroční krmnou směs, nejsou tak zle jako jinde, i předseda družstva Valíček dokládá, že sucho je velmi znát.

„Seník byl touhle dobou každý rok plný sena. Dnes je plný jen z poloviny a druhou půlku zabírá sláma, abychom měli náhradní krmení," ukazuje zemědělec z Příbramska názorně, co sucho způsobuje.

Proč na sucho trpí hlavně sklizeň pícnin? „Sklízejí se celá vegetační období. Třikrát až čtyřikrát do roka. Pokud ty porosty nemají vodu, tak zkrátka nenarostou. Kdežto například u obilovin, když naprší během období rozhodujícího pro tvorbu výnosu, tak plodiny netrpí tolik," vysvětluje Valíček.

Nedostatek krmiva je i v Německu nebo Polsku, takže není odkud dovážet. Kvůli nedostatku pícnin budou někteří farmáři zvířata nejspíš krmit kukuřicí, která byla původně určená na potravinářské účely.

Dalším problémem je samotná voda. Jedna dojnice denně vypije 100 až 180 litrů vody, dospělý dobytek okolo 40 litrů za den, prase 25 litrů a ovce zhruba 20 litrů vody denně.

Zemědělci podali žádosti o odškodnění za loňské sucho za 1,16 miliardy korun, stát měl vyčleněné miliardy dvě. Podle Agrární komory ČR zemědělce odradila administrativní náročnost žádání o peníze.

Reklama

Doporučované