Hlavní obsah

Není duševně nemocen, stojí v posudku Babiše ml. Jeden sepsala exministryně

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Již dvakrát podal Andrej Babiš mladší svědectví před tuzemskými policisty. Jak ve svém případu zavlečení na Krym, tak v dotační kauze Čapí hnízdo.

Reklama

Seznam Zprávy pročetly dva odborné posudky na zdravotní stav Andreje Babiše mladšího, které předložil policii. Psychiatrička a psycholog v nich uvádí, že je premiérův syn plně připravený pro spolupráci s vyšetřovateli.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Advokáti Andreje Babiše několik let zdůrazňovali, že premiérův syn není kvůli nemoci schopen vypovídat na policii v kauze Čapí hnízdo. Situace se však v posledních dnech změnila.

Andrej Babiš mladší v uplynulém týdnu podal své svědectví jak v dotačním případu, tak v případu nedobrovolného zavlečení na Krym, kde figuruje jako poškozený.

Aby před vyšetřovateli upevnil svou pozici, nechal předem zkontrolovat své zdraví soudními znalci. Vznikly dva posudky – jeden v oboru psychiatrie, druhý psychologie.

Na policii je připraven

Seznam Zprávy do dokumentů nahlédly a zjistily, kdo posudky vypracoval a čím přesně se znalci zabývali.

Z hlediska psychiatrického posouzení získal Babiš mladší dne 11. září ambulantní zprávu od lékařky Džamily Stehlíkové, někdejší ministryně pro lidská práva, která se dosud angažuje i politicky – je předsedkyní Liberálně ekologické strany (LES).

Ta doslova uvedla, že nic nebrání juniorově účasti ve vyšetřování kauz. „Z odborného psychiatrického hlediska nejsou v současné době žádné kontraindikace k aktivní účasti výše jmenovaného (míněn Babiš junior, pozn. red.) v trestním řízení a není pochyb o jeho faktické schopnosti účinně se účastnit řízení,“ konstatovala psychiatrička.

Foto: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

Psychiatrička a bývalá ministryně Džamila Stehlíková.

Citovanou lékařskou zprávu Babiš mladší předal kriminalistům toto pondělí, když podával svědectví na Národní centrále proti organizovanému zločinu (NCOZ) v případu Čapí hnízdo.

Exministryně, která působila ve vládě Mirka Topolánka v letech 2007 až 2009, nechtěla dotazy redakce komentovat. „Omlouvám se, ale nemohu se k případu vyjadřovat,“ řekla Seznam Zprávám. Stejně tak Babišův advokát nechtěl vysvětlovat, proč vybrali pro vyhotovení posudku právě ji.

Nemá poruchy

Andrej Babiš ml. získal i soudní znalecké posouzení od vedoucího katedry pedagogiky a aplikovaných disciplín na Univerzitě J. E. Purkyně (UJEP) Slavomila Fischera. Právě za ním Babiš ml. vyrazil na začátku září do Ústí nad Labem, kde se následně střetl se svým otcem při zahájení kampaně hnutí ANO v hotelu nad městem.

Čím přesně se psycholog Fischer zabýval? „Posouzení struktury osobnosti, osobnostních předpokladů z hlediska společenské seberealizace a celkového společenského fungování, a to ve vztahu k schopnostem plnit společenské úkoly a požadavky požadovaným způsobem,“ řekl Seznam Zprávám Babišův advokát František Vyskočil.

Junior získal kladné odpovědi. „Nebyly zjištěny žádné psychické poruchy nebo onemocnění. Jmenovaný není duševně nemocen, stav je z psychologického hlediska v normě,“ konstatoval psycholog Fischer v třístránkové zprávě, kterou pro policisty doplní v příštích dnech obsáhlým protokolem.

Na dotazy Seznam Zpráv psycholog nereagoval.

Čeká se na žalobce

Zdravotní stav Andreje Babiše ml. je důležitým momentem ve vývoji vyšetřování kauzy Čapí hnízdo, v níž policisté viní z dotačního podvodu premiéra Andreje Babiše a s ním bývalou manažerku Agrofertu Janu Mayerovou (Nagyovou).

Jeden z advokátů Josef Bartončík, který Mayerovou zastupuje, zdravotní stav juniora při aktuálním výslechu zpochybnil. V této souvislosti ho konfrontoval zhruba šest let starými lékařskými zprávami, které jsou založeny ve spise. A jsou z doby, kdy byl podle některých lékařů nemocný.

Část z těchto zdravotních zpráv sám Babiš mladší zveřejnil na svém Twitteru. Jedna z nich třeba popisuje situaci, kdy skončil v roce 2015 v Psychiatrické nemocnici v Havlíčkově Brodě.

Bartončík na přímý dotaz redakce nepopřel, že by u výslechu zpochybnil zdravotní stav syna premiéra. Uvedl ale jen, že se k průběhu výslechu nemůže vyjadřovat, protože je podle svých slov vázán mlčenlivostí.

Babiš mladší již policii předal (a protokol k jednomu z posudků dodá v příštích dnech) dokumenty, které tvrdí, že je zdravý. Do konce týdne by zároveň měl policista Tomáš Hádek předat spis žalobci Jaroslavu Šarochovi. Jen na něm bude záležet, jak k výpovědi Andreje Babiše mladšího přistoupí – tedy zda při rozhodnutí v kauze Čapí hnízdo bude k jeho slovům přihlížet.

„Bohužel se nemohu blíže vyjadřovat k otázkám týkajícím se probíhajících či plánovaných úkonů. Každopádně v obecné rovině nejsou znalecké posudky týkající se svědků a míry jejich věrohodnosti ničím výjimečným,“ dodal mluvčí pražského státního zastupitelství Aleš Cimbala.

Reklama

Doporučované