Hlavní obsah

Není fér, když Češi berou třetinu toho, co Němci, říká továrník

Peníze, nebo život: Proč berou Češi méně než Němci? „Musíme být sami aktivnější," říká byznysmen Václav Novák.

 

Reklama

Vytáhl z bankrotu přes dvě desítky krachujících firem, zachraňoval Vítkovice, ČSA i Setuzu. Česká ekonomika však podle Václava Nováka žádnou záchrannou misi nepotřebuje. „Žijeme v úžasné zemi," tvrdí krizový manažer Václav Novák.

Článek

Mnoho českých byznysmenů si na podmínky podnikání v České republice stěžuje. Vadí jim přílišná byrokracie, stále tužší regulace, vysoké zdanění práce. Podle krizového manažera a spolumajitele firmy ML Moran Václava Nováka ale k pesimismu není důvod.

„Česko prosperuje, má vcelku dobrou vymahatelnost práva a není postiženo korupcí v rozměru, který by se dal považovat za nepřekonatelný,“ říká muž, kterého najímají soukromí vlastníci i stát na záchranu firem mířících do bankrotu.

Novák se svým dlouholetým společníkem Zdeňkem Šmejkalem také podniká na vlastní pěst. Společně kontrolují několik průmyslových firem, například výrobce kuchyňských pracovních desek Technistone či Knoflíkářský Průmysl Žirovnice.

Továrník zaměstnávající stovky lidí připouští, že není fér, berou-li čeští zaměstnanci za stejnou práci sotva třetinu německých mezd. Podnikatelé podle něj budou muset přistoupit na růst platů. „Jen nesmí být rychlejší než růst produktivity,“ varuje Novák před přešvihnutím platového vzestupu.

Pomoci k lepší mzdě si ale podle něj může většina lidí už dnes a sama. Jak na to, radí Novák v rozhovoru.

Pro pořad Peníze, nebo život uznávaný manažer také komentuje současný vývoj v české strojírenské jedničce Vítkovice, kterou před 17 lety zachránil před bankrotem a připravil k privatizaci. Vítkovice jsou dnes opět ve finanční krizi. Jaké šance jim Novák dává? Sledujte video v úvodu článku.

Reklama

Související témata:

Doporučované