Hlavní obsah

Není minuta jako minuta. Fungují rozhodčím hodinky? Ve fotbalovém glosáři se řešila i rozladěná Sparta

Rozhádaná hra Sparty, nesladěné hodinky rozhodčích i Milan Baroš. To byla témata tradičního pondělního glosáře fotbalové ligy na Seznamu. Podívejte se.Video: Adam Sušovský, Seznam Zprávy

 

Reklama

Fotbalová Sparta se na domácím hřišti prozdržovala k vítězství nad Slováckem a měla velké štěstí, že rozhodčí jasnou ruku Uroše Radakoviče ve vlastním pokutovém území přehlédl i na videu. Tématem tradičního glosáře ale byl i Milan Baroš nebo podivná a často necitlivá nastavení zápasů.

Článek

Nová fotbalová sezona sotva začala a Sparta už ví: Podzim na Letné bude zase bez evropských pohárů. Pod vedením nového (dočasného) trenéra Zdeňka Ščasného Letenští ve čtvrtek těžce skousávali ostudné vyřazení ze druhého předkola Evropské ligy s rumunskou Suboticí, aby o tři dny později ve Fortuna:Lize porazili Slovácko se štěstím jen 1:0.

Spolu se Slavií a Plzní tak Sparta jako jediná v úvodních třech kolech získala všech devět bodů, právě její hra ale z celého tria největších favoritů budí největší rozpaky. A to bylo jedním z hlavních témat tradičního glosáře, v němž fotbalového experta Seznamu Luďka Mádla tentokrát nahradil Adam Sušovský a spolu s tradičním hostem Jiřím Hoškem probírali víkendové dění v českém fotbale.

„Fanoušci vidí, že ve srovnání se Slavií a Plzní Sparta není tak kompaktní. Ti hráči nevědí, co hrát. Hráči Slavie nebo Plzně mají třeba také nějaké hluché okamžiky, ale v každý ten okamžik má člověk pocit, že mají i nějaký model, nebo systém. Plán A, plán B a plán C,” nebral si Hošek servítky se současnou hrou Sparty.

Nutno dodat, že ta měla v závěru nedělního zápasu se Slováckem navíc i velké štěstí. A to proto, že hlavní rozhodčí Zbyněk Proske ani s pomocí videa neodpískal penaltu po evidentní ruce Uroše Radakoviče ve vlastním vápně. „Rozpoložení Sparty asi nejlépe ilustruje, že kvůli vítězství nad Slováckem Sparta zdržovala. Gólman Florin Nita dokonce viděl žlutou kartu,” dodal Sušovský.

Zatímco Spartě podle Hoška, který sice chválí hru Benjamina Tetteha, chybí klasický útočník zabiják a klub může jen litovat, že se v létě rozhodl ukončit kariéru David Lafata, Baník Ostrava svého hrdinu má. Brzy 37letý Milan Baroš zastínil všechny a stal se hlavní hvězdou víkendového kola. Příbrami totiž nasázel hattrick a klidně mohl přidat i další branky.

„Pro Baník je Baroš naprosto nenahraditelný. Je to vůdce. To, co předvedl proti Příbrami, bylo neuvěřitelné. Navíc hrál v tom vedru celých devadesát minut, zatímco řada jeho mladších spoluhráčů dostávala křeče,” řekl Sušovský.

Spolu s Hoškem se pozastavili i nad podivnými propočty nastaveného času v závěrech zápasů. Rozhodčí v české nejvyšší soutěži v porovnání se světem nastavují velice málo minut, často navíc zápasy končí ještě před vypršením nastavení. Jen v tomto kole na to možná doplatilo Slovácko nebo Sigma Olomouc.

„Například v úvodním kole na Baníku sudí Hrubeš nastavil čtyři minuty, a protože Baroš své střídání protahoval, hrálo se v Ostravě téměř devadesát šest minut. Takhle by to mělo být, to je správně. Minulý týden ale ten stejný rozhodčí nastavil v Plzni jen dvě minuty, během kterých se prakticky nehrálo - a konec odpískal v moment, kdy Liberec mohl do útoku,” míní Sušovský. „Opravdu mi připadá zvláštní, jaké hodinky ti sudí používají,” podivil se také Hošek.

Celý fotbalový glosář věnující se třetímu kolu fotbalové ligy i předkolům evropských pohárů, do kterých tento týden naskočí Slavia a Sigma, si můžete pustit nahoře ve videu.

Co znamená Milan Baroš pro Ostravu? Podívejte se na otevřený rozhovor s trenérem Baníku Bohumilem Páníkem.Video: Adam Sušovský

Reklama

Doporučované