Hlavní obsah

„Není nám to jedno.“ MeSES bude pokračovat i po stopce z vlády

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Jedním z členů expertního týmu MeSES je i epidemiolog Rastislav Maďar.

Reklama

aktualizováno •

Členové Mezioborové skupiny pro epidemické situace se dohodli, že budou dál pokračovat, ale ne pod Ministerstvem zdravotnictví. Vedení úřadu v úterý oznámilo, že už pro zvládání covidu nepotřebuje odborníky zvenčí.

Článek

Expertní tým, který doposud radil vládě se zvládáním epidemie covidu, bude pokračovat i bez spolupráce s kabinetem. Dvanáctičlenný tým, který tvoří epidemiologové, virologové, sociologové či právníci, se na tom dohodli na večerním jednání. O zrušení kooperace s takzvanou Mezioborovou skupinou pro epidemické situace v úterý rozhodlo Ministerstvo zdravotnictví.

O další budoucnosti na Twitteru informoval epidemiolog Rastislav Maďar. „Právě skončilo večerní jednání MeSES. Pokračujeme dál! Jen ne pod Ministerstvem zdravotnictví. Tedy tak, jak skupina původně vznikala,“ napsal. V tiskovém prohlášení pak skupina uvedla, že koncem první poloviny června chystá vydat odborné stanovisko k možnému vývoji epidemie ve střednědobém výhledu. „Hodláme také představit mezioborový pohled na ochranu společnosti před možností podobných rozsáhlých zdravotních rizik v budoucnosti. Jsme si vědomi, že naše role je dočasná a že potřeba našeho odborného, výhradně apolitického působení s vymizením epidemických ohrožení časem bude pomíjet,“ doplnila.

Maďar už dříve odpoledne uvedl, že věří, že bude tým odborníků řešit zvládání epidemií i nadále. „MeSES nevznikal kvůli Ministerstvu zdravotnictví, ale aby pomohl zemi vyvést z bezprecedentní krize a ochránil ji před další. Doufám, ze bude vůle členů pokračovat dál. Na to Ministerstvo zdravotnictví nepotřebujeme. Jeho postup už asi nikoho z nás nepřekvapuje,“ sdělil.

Členové poradní skupiny se o jejím konci dozvěděli dnes, jen krátce předtím, než ministerstvo informaci oficiálně oznámilo. Podle vedení úřadu už rady zvenčí nejsou třeba, nahradí je interní mezioborový tým.

„Vzhledem ke zlepšující se epidemické situaci a dostatečným personálním kapacitám na Ministerstvu zdravotnictví jsme se rozhodli přesunout tuto agendu již uvnitř v rámci resortu. Všem členům MeSES velice děkuji za jejich spolupráci,“ uvedla v prohlášení náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Vašáková. Dodala, že je třeba přeskupit jednotlivé poradní skupiny na ministerstvu.

Premiér Andrej Babiš pro Denik.cz řekl, že konec poradní skupiny předem s Arenbergerem neřešil. „Dověděl jsem se to od paní náměstkyně (ministra zdravotnictví Martiny) Vašákové dnes odpoledne, nebyl jsem o tom dopředu informován,“ sdělil Babiš.

Skupina MeSES pod vedením epidemiologa IKEM Petra Smejkala vznikla v polovině letošního března jako odborný poradní orgán Ministerstva zdravotnictví v souvislosti s rychlým šířením koronavirové epidemie. Pracovala bez nároku na odměnu. Svá stanoviska také zveřejňovala na webu.

Reklama

Doporučované