Hlavní obsah

Není pankáč ani hipster, přesto patří k Pirátům. „Měli jsme hodně iluzí,“ říká jejich jediný starosta

Starosta Mariánských Lázní ve Výzvě vylíčil vztahy mezi politickými stranami ve městě jako téměř idylické.Video: Jiří Kubík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Martin Kalina stojí v čele Mariánských Lázní, kde Piráti v minulých komunálních volbách zvítězili s 21 procenty hlasů. Ve Výzvě mluví i o tom, proč nepotřebuje „číslo na Babišův mobil“ a proč se v jeho městě nechytá SPD.

Článek

„Pirát je prostě nadšenec, který chce hlavně pracovat pro komunitu a dobro lidí. Člověk, jenž prosazuje otevřenost v politice a zásady transparentnosti a tekuté demokracie,“ říká v úvodu Výzvy starosta Mariánských Lázní.

Je v pořadí třetím Pirátem na postu starosty města od minulých komunálních voleb v roce 2014. Jeho dva předchůdci se postupně vzdali funkce (jeden se chtěl věnovat jiné činnosti, druhý byl zvolen do Poslanecké sněmovny) a politická konkurence začala Pirátům předhazovat časté střídání na nejvyšším postu ve městě.

Pirátům to nevadí. Naopak, všichni, kdo letos kandidují na předních místech, prý musí počítat s tím, že starostování by na ně také mohlo jednou vyjít.

V letošních komunálních volbách, které začnou tento pátek, se o hlasy voličů v Česku uchází přes tři tisíce zástupců České pirátské strany, podle průzkumů mají šanci na vítězství mimo jiné i v Praze.

Martin Kalina všem radí, s čím mají předem počítat: „Mají se sice držet představ a cílů, s kterými jdou do voleb, ale ať jsou připraveni na to, že než se něco podaří prosadit, chce to nějaký čas. Také jsem měl představu, že když budu chtít na radnici něco zařídit, lusknu prstem a druhý den je to hotové.“

Koaliční spolupráce s ostatními stranami i různé schvalovací procesy mu ale dokázaly, že realita je poněkud zdlouhavější.

Martin Kalina v rozhovoru mluví i o tom, jestli to nepřehnal s deklarovanou transparentností a zveřejňováním i svého víkendového programu ve veřejném kalendáři starosty, jak se vypořádal s tím, že premiér Andrej Babiš odmítl Mariánským Lázním poskytnout bezúročnou půjčku 400 milionů korun, a jestli nakonec nejsou největšími soupeři Pirátů sami Piráti, zejména, když už nejednou dokázali veřejně prohlašovat protichůdné názory (naposledy například u návrhu na zdanění církevních restitucí).

Záznam rozhovoru s Martinem Kalinou najdete ve videu umístěném nahoře.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 21:30 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Sledujte Seznam Zprávy i na Facebooku.

Reklama

Doporučované