Hlavní obsah

Není to dobrá zpráva, lekl se Trumpův tým nové pravé ruky Joea Bidena

Foto: Shutterstock.com

Kalifornská senátorka Kamala Harrisová.

Reklama

Dlouho se spekulovalo, koho si demokratický kandidát na amerického prezidenta Joe Biden vybere jako „running mate“ neboli viceprezidenta. Vědělo se, že chce ženu. A nyní je jasné i jméno –⁠ Kamala Harrisová.

Článek

Kalifornská senátorka Kamala Harrisová sama dlouho bojovala o demokratickou nominaci v prezidentských volbách. Pětapadesátiletá politička ale ukončila kampaň už v prosinci 2019 a podpořila Joea Bidena. Ten si ji nyní zvolil jako svoji potenciální budoucí viceprezidentku, jako první ženu tmavé pleti v americké historii.

„Velká novinka. Vybral jsem Kamalu Harrisovou jako svoji viceprezidentku. Společně porazíme Trumpa,“ napsal v úterý Biden svým podporovatelům e-mailem a SMS zprávami. Podle The New York Times by se bok po boku měli představit veřejnosti hned ve středu ve Wilmingtonu ve státě Delaware.

Harrisová odpověděla na Twitteru: „Joe Biden umí spojit Američany, protože celý život zasvětil boji za nás.“

Kamala Harrisová předtím, než se v roce 2016 stala senátorkou, pracovala jako prokurátorka. A právě i na její profesi staví svoje politické nazírání. Sama sebe popisuje jako progresivní prokurátorku. Mezi její hlasitá témata patřily stejnopohlavní sňatky nebo otázka trestu smrti. Pro některé spíše levicovější demokraty však Harrisová nejde dostatečně daleko a zůstává v „zajetých kolejích“.

Gender a rasa

Volba Joea Bidena také znamená, že svoji kampaň staví na dvou tématech, která jsou ale víceméně ve formě spojitých nádob – gender a rasa. Kalifornská senátorka často vypráví svůj příběh, je totiž dcerou indické matky a jamajského otce. Stala se vůbec druhou americkou senátorkou tmavé pleti.

Když Harrisová odstoupila z kampaně, vrátila svoji pozornost zpět do senátu a byla hlasitou podporovatelkou protestů po smrti George Floyda. Objevovala se i na demonstracích. I to mohlo hrát roli v Bidenově výběru. Ve Spojených státech je stále zahuštěná atmosféra ohledně témat systémového rasismu.

Nepředpokládá se však, že by její identita zcela rozmíchala volební mapu USA. Joe Biden je totiž tradičně oblíbený u černošských voličů. Podle analytiků ale výběrem umocní svoji pozici ve státech, které naopak v minulých prezidentských volbách ztratila Hillary Clintonová – a právě i kvůli afroamerické komunitě. Například Michigan nebo Pensylvánie.

Zároveň už Biden od počátku proklamoval, že si chce vybrat ženu. Ve spekulacích vedle Kamaly Harrisové ještě figurovala rovněž senátorka Elizabeth Warrenová.

„Já byla ta malá holka“

Vztah mezi Bidenem a Harrisovou však není bez šrámu. V rámci prezidentské kampaně Harrisová Bidenovi připomněla jeho politiku v sedmdesátých letech minulého století, která se týkala desegregace amerických škol. Tehdy byl Biden senátor a stavěl se odmítavě k tzv. busingu, tedy svážení dětí všech pletí autobusem do školy. „Já byla tehdy ta malá holka,“ řekla Bidenovi Harrisová.

Na druhou stranu mají i velmi silné pouto. Kamala Harris totiž pracovala na pozici kalifornské prokurátorky ve stejné době, jako byl na stejné pozici v Delawaru Bidenův syn Beau. „Skrze přátelství s Beauem poznala i Joea Bidena. Z vyprávění Beaua o Kamale Biden viděl její práci a už dlouho obdivoval její sílu,“ píše se v dokumentech, které dává dohromady Bidenův tým. Beau Biden zemřel před pěti lety.

Co na to Trump a republikáni?

Tým Donalda Trumpa neváhal ani chvíli a okamžitě po zveřejnění jména potenciální viceprezidentky zveřejnil video, které má kalifornskou senátorku pošpinit. Trump použil k popisu Kamaly Harrisové – a ne poprvé – slova jako „neuctivá“, „nejhorší“, „nejzlejší“, „nepříjemná“. Video ale pravděpodobně sám Trump vůbec neviděl. Reportér na tiskové konferenci se ho zeptal na konkrétní slovní spojení a prezident nevěděl, na co se ho novinář ptá.

Podle CNN Trumpův tým není příliš nadšený z Bidenova výběru. Podle slov Trumpova poradce by ostatní jména, která Biden zvažoval, budila daleko větší kontroverzi. „Je skvělá,“ řekl CNN zdroj blízký Trumpově kampani. „Přidá do kampaně energii.“

Reklama

Doporučované