Hlavní obsah

Není to rebelie, ale povinné eRecepty nechceme. Lékaři jsou připraveni porušovat zákon

Duel Seznam Zpráv o elektronických receptech. Šéf České lékařské komory versus ředitel SÚKLu.

 

Reklama

Česká lékařská komora (ČLK) chce, aby nová Poslanecká sněmovna co nejdříve zvážila odklad povinného elektronického receptu a aby poslanci k rozhodnutí využili třeba také institut legislativní nouze.

Článek

Lékaři by podle zákona měli eRecepty vydávat od 1. ledna 2018. Komora je vyzvala, aby v případě nutnosti i po Novém roce předepisovali léky „jakýmkoliv možným způsobem”.

„Dostupnost lékařské péče nesmí být ohrožena kvůli neuváženému experimentu,” odhlasovali si lékaři velkou většinou v jednom ze sjezdových usnesení. Komora bude bránit své členy, kteří by se dostali do problémů kvůli tomu, že předepíšou pacientovi lege artis potřebný lék klasickým způsobem.

Podle prezidenta komory Milana Kubka to není výzva k nedodržování zákona, ale signál, že péče o pacienta musí být na prvním místě.

Sjezd také uložil představenstvu ČLK, aby zvážilo podání trestního oznámení na neznámého pachatele - iniciátora povinné elektronické preskripce. Cílem je zjistit, zda eRecepty nemají korupční pozadí a zda v důsledku nepovedou k obecnému ohrožení životů a zdraví lidí, odhlasovali si lékaři.

Nechceme povinné e-recepty

Elektronické recepty by podle ČLK neměly být povinné. Mnoho lékařů, zejména těch starších, kvůli nim skončí a není za ně náhrada, varoval už v sobotu na sjezdu komory její prezident Milan Kubek. Komora podle něj není obecně proti elektronizaci zdravotnictví, ke zvolené podobě eReceptů však má řadu výhrad. Změna prý přinese problémy, ale přínosy mít nebude.

Elektronické recepty jsou nyní dobrovolné, ovšem od 1. ledna příštího roku budou povinné. Pacient by podle Kubka měl mít možnost volby, zda přijme klasický, nebo elektronický recept. Stejnou možnost volby chce komora i pro lékaře. Podle náměstka ministra zdravotnictví Radka Policara by ale taková možnost šla proti smyslu zákona.

SÚKL: Budeme benevolentní

Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) i nadále bude většina pacientů nosit od lékaře recept vytištěný na papíře, elektronický recept neznamená, že by ho dostali jen mailem nebo SMS zprávou. Nabízí ale i tuto možnost navíc k papíru.

Lékaři se obávají sankcí za nedodržování povinnosti. Ředitel SÚKLu Zdeněk Blahuta na sjezdu komory slíbil, že ústav bude k lékařům po 1. lednu přistupovat vstřícně a benevolentně.

Reklama

Doporučované