Hlavní obsah

Není to SARS ani MERS. Co víme o záhadné čínské nemoci?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Tajemná virová pneumonie v centrální Číně nakazila už několik desítek lidí. O původu nemoci zatím není moc známo, vědci ale vyloučili, že by šlo o těžký akutní respirační syndrom (SARS), ptačí chřipku a středovýchodní respirační syndrom (MERS). Kde se nemoc vzala, jak se přenáší a jak nebezpečná může být pro zbytek světa?

Článek

Nemoci neznámého původu způsobující horečku a těžké problémy s dýcháním v Číně z pochopitelných důvodů budí hrůzu. Po epidemii SARS a MERS se s koncem roku objevila další nákaza napadající dýchací cesty. Čínské zdravotnické úřady zatím záhadný kmen pneumonie nebyly schopné identifikovat. Virus, který nakazil desítky lidí, vyvolal obavy ve zbytku Asie. Původní domněnky o návratu nebezpečného respiračního syndromu SARS lékaři vyloučili. O co přesně se jedná, ale netuší.

Kde se nemoc objevila?

Epicentrum onemocnění se nachází v hlavním městě provincie Chu-pej Wu-chanu, v jednom z nejlidnatějších měst Číny. Podezření na nákazu zaregistroval také Hongkong a Singapur.

Právě oblasti Hongkongu a Singapuru kvůli obavám z rozšíření onemocnění zavedly systém kontrol na hranicích. Cestující z Wu-chanu podstupují zdravotní prohlídky, při kterých je jim kontrolována tělesná teplota. V hongkongské nemocnici skončilo 21 lidí s podezřením na virovou pneumonii, v Singapuru zaznamenali lékaři jeden případ. Původ onemocnění mimo Wu-chan zatím není potvrzen.

Preventivní varování a opatření se dostalo i na Tchaj-wan nebo do Jižní Koreje, kde úřady varují potenciální návštěvníky Wu-chanu, aby se nedotýkali drůbeže na místních trzích.

Kolik je nakažených?

Lékaři registrují 59 nemocných, z nichž nejméně deset je v kritickém stavu. Podle vyjádření Wu-chanské zdravotnické komise 163 lidí, kteří přišli do kontaktu s nakaženými, zůstalo v pozorování lékařů.

Jaké jsou příznaky?

Mezi klinické projevy nemoci patří horečka a potíže s dýcháním. Rentgenové snímky hrudníku pacientů ukazují léze na obou plicích.

Jaká je příčina onemocnění?

Příčina onemocnění zatím není známá a po patogenu pátrá i Světová zdravotnická organizace (WHO) ve spolupráci s čínskou vládou. Epidemiologický průzkum ale ukázal, že většina nakažených pracovala ve Wuhan South China Seafood City, wu-chanském rybím trhu, který byl k 1. lednu uzavřen a v současné době prochází sanací a hygienickým šetřením.

Podle vyjádření Wu-chanské zdravotnické komise vyšetřování zatím neprokázalo žádný jasný důkaz přenosu z člověka na člověka nebo nákazu zdravotnického personálu. „V současné době probíhá identifikace patogenů a sledování příčin. Známá onemocnění dýchacích cest, jako je influenza, ptačí chřipka a adenovirová infekce, jsou vyloučeny,“ stojí v prohlášení.

Co je to, když ne SARS?

Podle Wu-chanské zdravotnické komise prvotní onemocnění vypuklo mezi 12. a 29. prosincem mezi zaměstnanci rybího trhu. Místní média uvedla, že na trhu bylo možné zakoupit živá zvířata včetně ptáků, králíků a hadů. To u odborníků vyvolává obavy, že by virus mohl být přenášen ze zvířat na člověka.

Profesor David Hui Shu-cheong, odborník na dýchací onemocnění z hongkongské univerzity, uvedl, že nemoc vyvolal „nový druh virové pneumonie“. Podle profesora bylo ze zvířete na člověka přeneseno mnoho nových patogenů. Koronavirus, který způsobuje SARS, byl zjištěn u divokých koček žijících v částech jižní Číny, kde epidemie vypukla poprvé. Za příčinu MERS jsou pak podle něj považováni velbloudi.

Obavy z celosvětového rozšíření panují také kvůli příchodu čínského nového roku a oslavám s ním spojených. Miliony Číňanů cestují napříč zemí i do zahraničí za rodinou hromadnými dopravními prostředky, vlaky, autobusy i letadly.

Podle virologa a odborníka na SARS Leo Poona závažnost nemoci bude záležet na tom, zda se prokáže přenos z člověka na člověka. „Jestliže se prokáže přenos pouze ze zvířete na člověka, po zavření trhu bude šance na infikaci lidí mnohem menší,“ řekl pro CNN. „Většinou jsou ale tato onemocnění přenášena i mezi lidmi. Záleží jen na tom, jak nakažlivý virus je.“

Historie se opakuje?

Letošní epidemie neznámého původu nápadně připomíná situaci před osmnácti lety, kdy v Číně vypukla epidemie jiné tajemné nemoci. SARS, těžký akutní respirační syndrom, zabil více než 700 lidí po celém světě a nakazil jich přes osm tisíc.

Virus SARS se šířil neobvyklým způsobem. Pacienti se stávali nejvíce infekčními v pozdním stadiu onemocnění v bodě, kdy obvykle končili v nemocniční péči. Ve vybraných nemocnicích tak musela vznikat speciální oddělení. V nich se pak virus šířil jako požár. Virem se ve většině případů nakazil i zdravotnický personál.

Kromě SARSu zpočátku padalo podezření lékařů i na respirační syndrom Středního východu (MERS). Toto virové onemocnění dýchacích cest se poprvé objevilo v roce 2012 v Saúdské Arábii. Odtamtud se rozšířilo do dalších zemí včetně Spojených států. Nákaza se tehdy šířila z člověka na člověka.

Světová zdravotnická organizace místním doporučuje používání respirátorů.

Reklama

Doporučované