Hlavní obsah

Není to silnice smrti, příčina s tím nesouvisí, říká soudní znalec o nehodě autobusu

Foto: Facebook.com/PolícijaSlovenskejrepubliky

Hasiči a policisté odstraňovali následky nehody do pozdních nočních hodin.

Reklama

Slovenská vláda dnes vyhlásila státní smutek v souvislosti s tragickou dopravní nehodou u Nitry, která si vyžádala 12 životů a 17 zraněných. Někteří zůstávají ve vážném stavu.

Článek

Státní smutek slovenská vláda vyhlásila na pátek. Kvůli dnešnímu mimořádnému rokování o návrhu slovenský premiér Peter Pellegrini předčasně ukončil návštěvu Kypru.

Naposledy Slovensko vyhlásilo státní smutek kvůli nehodě před deseti lety po havárii autobusu na železničním přejezdu u obce Polomka. Při srážce vlaku s autobusem tam zemřelo 12 lidí.

Někteří po včerejší nehodě podle reportérky slovenské veřejnoprávní RTVS Jany Obrancové zůstávají ve vážném stavu. Řekla to dnes ráno Radiožurnálu. Podle serveru topky.sk jde o tři lidi.

Co přesně se stalo

Nákladní auto jelo z kopce směrem na Nitru, podle policie bylo naložené kamením a štěrkem. Proti kamionu jel příměstský autobus na trase Nitra–Jelenec, který vyrážel z Nitry ve 12:50.

„Když jel dolů z kopce, rozkýval se a protijedoucí autobus se mu snažil vyhnout. Potom se převrátil do příkopu,“ řekla přímo na místě slovenská ministryně vnitra Denisa Saková. Později dodala, že než autobus skončil v příkopě, kamion do něj ještě narazil. Kamion byl podle Sakové přetížený, to ještě ale musí potvrdit experti.

Vyšetřovatel Okresního ředitelství Policejního sboru v Nitře zahájil trestní stíhání pro trestný čin všeobecného ohrožení. Okolnosti a míra zavinění této tragédie jsou předmětem vyšetřování.

Podle Nitranského hlásníku Národní transfuzní služba v Nitře děkuje všem dárcům, kteří od rána zaplnili čekárnu. Aktuální zásoby krve jsou i díky nim dostačující.

+9

Žádná silnice smrti

Silnice, na které došlo k nehodě, je médii označována jako silnice smrti. Podle soudního znalce odboru dopravy Josefa Veverky to ale už v současné době neplatí, silnice je bezproblémová.

„Kdysi byla silnice 65 silnicí smrti. Potom se postavila R1 a silnice číslo 65 se úplně vyprázdnila. Ani si nepamatuji, kdy jsem tam vyšetřoval dopravní nehodu naposledy. Ten úsek, kde se to stalo, je zcela bezproblémový,“ řekl Veverka Seznamu a dodal, že silnice jako taková z jeho pohledu s příčinou nehody nesouvisí. „Je to úsek, kde k žádné dopravní nehodě nemělo dojít. Je to rovný úsek, přehledný. Teoreticky by se tam nemělo nic stát, ale stalo se. Z mého pohledu s tím ten úsek nemá nic společného. Je to čistě jen příběh nehody,“ řekl Veverka.

Soustrast už včera vyjádřila slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a další slovenští političtí představitelé. Z Česka kondoloval český prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš.

Reklama

Související témata:

Doporučované