Hlavní obsah

Není to zrní pro ulítlé vegetariány, řekl Maurer a zvolil Biopotravinu roku

Foto: Taťána Zayats, Seznam Zprávy

O vítězích Biopotraviny roku rozhodovala odborná porota čítající 18 členů. Letos zvítězil Bio tvaroh Ekofarmy Javorník.

Reklama

V soutěži o nejlepší českou biopotravinu je rozhodnuto. Titul Česká biopotravina roku 2021 si odnáší Bio tvaroh z Ekofarmy Javorník. Mezi další oceněné patří cibulové čatní, jehněčí steak nebo jablečný mošt.

Článek

Porotu v čele s Pavlem Maurerem, zakladatelem a vydavatelem průvodce po tuzemských restauracích Maurerův výběr Grand Restaurant, nejvíc zaujal Bio tvaroh z Ekofarmy Javorník.

Ten současně zvítězil i ve své kategorii Biopotraviny živočišného původu. Na český trh ho ekofarma dodává od roku 2015.

„Než se dostane k zákazníkům, trvá jeho výroba kolem 24 hodin. Našlehaný s mlékem a cukrem jako tvarohový krém ho mají zákazníci nejraději. A pak také do šlehaných tvarohových dezertů, do pomazánek a na pečení zákusků a koláčů,“ říká Marta Buzašová, vedoucí mlékárny Ekofarma Javorník.

Body sbírá obal

Bio tvaroh nevyhrál jen kvůli své chuti, důležitým kritériem byl i způsob balení v recyklovatelném obalu.

„Dříve farma dávala tvaroh do plastové krabičky. Až v poslední době přešla na nový, papírový obal, což celkovému hodnocení marketingového konceptu, vzhledu a obalu výrobku ze strany poroty velmi prospělo,“ uvedla k vítěznému produktu Kateřina Urbánková, manažerka organizátora soutěže, PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

Od roku 2002 byly oceněny desítky biopotravin. Klání o nejlepší biopotravinu roku přitom prošlo stejně velkým vývojem jako samotné ekologické zemědělství v Česku.

„Za těch dvacet let, co zasedá naše porota, se toho hodně stalo. Veřejnost pochopila, že bio není jen zrní a rakytníková šťáva pro ulítlé vegetariány, ale také skvělý bio lovečák, sýry, mošty, bio steaky, bio víno, že je to celosvětový trend respektující naše zdraví a udržitelný rozvoj celé planety. Za dvacet let se též vytříbily názory naší poroty, významně se zprofesionalizovala a získává stále větší respekt mezi bioproducenty. A o to nám vždy šlo,“ říká předseda poroty Pavel Maurer.

Jak kupujeme biopotraviny

Mezi českými spotřebiteli zájem o nákup biopotravin stoupá, což potvrzují pravidelně zveřejňované statistiky ministerstva zemědělství. Oznámením vítězů soutěže začala každoroční kampaň resortu nazvaná Září – Měsíc biopotravin a ekologického zemědělství. O titul ve dvacátém ročníku bojovalo 123 potravin a vín.

Trh biopotravin a ekologické zemědělství ČR

  • Spotřeba biopotravin v českých domácnostech roste, v roce 2019 za ně Češi utratili 5,26 mld. Kč, tedy o 0,83 mld. Kč víc než v roce 2018.
  • Ekologicky v Česku hospodaří 5 993 subjektů.
  • Znalost evropského značení biopotravin u veřejnosti mezi lety 2017–2021 vzrostla o 19 procent.

Zdroj: eAgri.cz, Ministerstvo zemědělství ČR, průzkum STEM/MARK (duben 2021)

„Jsme rádi, že o produkty ekologického zemědělství mají lidé stále větší zájem. Svědčí o tom každoroční nárůsty jejich prodejů stejně jako to, že spotřebitele stále více zajímá původ potravin, šetrný způsob výroby a celkový vliv produkce na životní prostředí. Jinými slovy, český zákazník je vzdělanější a lépe vnímá pozitiva ekologického zemědělství pro lidi i krajinu,“ uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Zazářilo i jehněčí, cibulové čatní a mošt

V dalších kategoriích v soutěži Česká biopotravina roku 2021 zvítězil mošt Bio Jablko Jadernička od Marka Šenkeříka z Moštárny Valašské Klobouky, a to v kategorii Biopotraviny rostlinného původu. Bio cibulové čatní z Ekofarmy Lejčkov v Jihočeském kraji, které bojovalo v kategorii Biovýrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní potravinářské výrobky.

Přehled vítězů jednotlivých kategorií

Biovíno – Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2018 od Vinařství Barabáš

Biopotraviny živočišného původu – Bio tvaroh z Ekofarmy Javorník

Biopotraviny rostlinného původu – bio cibulové čatní od Ladislavy Volkové z Ekofarmy Lejčkov

Biovýrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní potravinářské výrobky – mošt Bio Jadernička od Marka Šenkeříka

Steaková biomasa – jehněčí T-bone steak Bio z Farmy Rudimov

V kategorii Biovíno vyhrál Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2018, z Vinařství Barabáš. Nejmladší kategorii Steaková bio masa ovládl jehněčí T-Bone steak Bio z Farmy Rudimov.

Co z toho vítěz má

Nejen zpětnou vazbu, že to dělá dobře, tvrdí organizátoři. Vítězné biopotraviny jsou prezentovány na řadě akcí nejen v Česku, ale i v zahraničí.

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců

  • Jediné celostátní sdružení ekozemědělců, zpracovatelů a prodejců biopotravin. Sdružuje také poradce, školy, spotřebitele a přátele ekologického zemědělství.
  • Hlavním posláním je prosazovat v ČR ekologické zemědělství. Důležitou součástí činnosti je propagace biopotravin.

Na jaře příštího roku tak budou moci Bio tvaroh z Javorníku ochutnat návštěvníci Biofachu, největšího veletrhu biopotravin na světě. V tuzemsku pak na Festivalu bio vín a sýrů na konci září v Mikulově.

Reklama

Doporučované