Hlavní obsah

„Není tu, dávám veto, vše nej k MDŽ.“ Opozice chtěla řešit Vondráčkův koncert ve Sněmovně, ale narazila

Poslanecká sněmovna řešila vystoupení Radka Vondráčka na večírku v jednacím sáleVideo: PSP ČR

 

Reklama

Předseda Sněmovny Vondráček je terčem kritiky za to, že v jednacím sále Sněmovny uspořádal večírek, kde s kolegou Janulíkem hrál na kytaru.

Článek

Části opozice se nepodařilo prosadit na dnešní jednání Sněmovny debatu o hudební produkci nynějšího předsedy dolní komory Radka Vondráčka (ANO) při večírku v jednacím sále.

Jak Seznam uvedl ve čtvrtek, Vondráček tam v minulosti hrál na kytaru a zpíval společně s dalším poslancem ANO Miroslavem Janulíkem a pohybovalli se přitom přímo na předsednickém pultu.

Skupina pěti desítek poslanců hnutí ANO a následně kluby ANO a KSČM nejprve vetovaly zařazení bodu navrhovaného Miroslavou Němcovou (ODS). Následně dolní komora v hlasování odmítla obdobnou snahu Markéty Pekarové Adamové (TOP 09), která chtěla, aby se poslanci zabývali „ostudným chováním předsedy Sněmovny“.

Němcová připomněla, že sál i jeho mobiliář je památkově chráněný. Nedovede si, jak uvedla, představit, že by se něco takového dělo v jiných parlamentech. Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura veto poslanců ANO zpochybnil, protože listina neobsahovala konkrétní bod a jednalo se o bianco šek. „Je vidět, že se bojíte o této kauze debatovat, nebo i hlasovat,“ řekl. Zařazení bodu pak vetovaly kluby ANO a KSČM.

Navzdory argumentům někdejší předsedkyně sněmovny se nynějšího ústavního činitele Vondráčka zastali komunisté a předseda jejich poslaneckého klubu dal najevo, že divoké mejdany v prostorách spojených s národní historií považuje na marginální.

„Pitomostmi se nehodlám zabývat,“ uvedl komunista.

Vondráčkovým kritikům by prý věřil, pokud by se rozhořčovali také nad vyvěšením červených trenýrek nad Hradem místo prezidentské standarty nebo produkcí ruské punkové skupiny Pussy Riot v moskevském chrámu.

Ve zmíněných událostech nefigurovali na rozdíl od mejdanu ve sněmovně ústavní činitelé České republiky.

Komunista Kováčik pak ještě doplnil, že by se o věci nemělo jednat, protože dotyčný předseda sněmovny nebyl tou dobou v sále. „Pan předseda tu není, tak to pojďme odložit, to je jeden z hlavních důvodů, proč jsem připojil své veto,“ uvedl Kováčik s poznámkou, že by také byla škoda, kdyby si sněmovna kazila sváteční den.

Poté popřál všem ženám k MDŽ.

Samotný Vondráček odstoupit kvůli mejdanu nehodlá. Za své počínání se ale lidem, jichž se to dotklo, po výzvě premiéra a předsedy ANO Andreje Babiše omluvil. „Jestliže jsem se dotkl něčích citů, jestli se to opravdu bere jako znesvěcení, jestli se to bere nikoli jako trošku uvolnění, jako zlidštění toho prostoru, tak mě to mrzí a moc se za to omlouvám,“ řekl Frekvenci 1.

Událost, o níž informoval server Seznam Zprávy, Vondráček označil za uzavřenou akci. Šlo podle něho o rozlučku s končícími poslanci. Odehrála se v říjnu 2017, sál byl tehdy v celkové rekonstrukci.

Reklama

Související témata:

Doporučované