Hlavní obsah

Není vyhráno. V Asii se prodlužují i zavádí nová opatření

Foto: Profimedia.cz

Čína, kde je původní epicentrum koronavirové nákazy, nemá vyhráno.

Reklama

Asie ještě zdaleka koronavirovou pandemii nemá pod kontrolou, zní od Světové zdravotnické organizace (WHO). Nová čísla, která přicházejí ze zemí napříč Asií, to dokazují. Rozvolněná opatření se tak zase začínají utahovat.

Článek

„Čína zpomalila šíření viru a má za sebou vrchol epidemie, aktuální výzvou je zabránění růstu nových případů,“ řekl podle britského Guardianu Tarik Jasarevic z WHO. Podle něj bude boj s koronavirovou nákazou ještě dlouhý.

Vývoj koronavirové pandemie ve světě sledujeme online

Čísla nově nakažených mají podle New York Times souvislost s občany, kteří se vracejí z cizích zemí. A to především z Evropy a Spojených států amerických, kde je situace aktuálně nejvážnější. Například v Jižní Koreji měli lidé, kteří se vrátili z určitých destinací, povinnou karanténu. Tento týden se seznam zemí rozšířil na celý svět bez výjimky.

Zpřísněná cestovatelská opatření uvěznila spoustu čínských studentů ze zahraničí v zemích jejich studia. Těch bylo podle údajů čínské vlády v loňském roce více než 600 tisíc. Restrikce by ale mohly trvat až do doby, kdy se najde spolehlivá vakcína nebo lék na nový typ koronaviru.

Prodloužená i rozšířená opatření se dotýkají například i školství v Jižní Koreji, ale i v Číně. Tam se měly konat celostátní přijímací testy na vysoké školy. Každoročně se jich účastní asi 10 milionů studentů. Prozatím jsou odloženy na začátek července. Pro spoustu studentů je to však okamžik, na který se připravují roky a utrácejí velké sumy za různá doučování.

V Jižní Koreji posunuli i plánované znovuotevření škol. Výuka bude probíhat online. Chtějí tak zabránit novým vlnám šíření koronaviru. „Mrzí nás, že jsme se zatím nedostali do situace, kdy mohou děti bez rizika navštěvovat školy, ačkoliv jsme mobilizovali veškeré síly, abychom snížili nebezpečí nákazy,“ řekl premiér Čong Sje-kjon.

Reklama

Doporučované