Hlavní obsah

Neobjasněný útok na kadeřnici může vyjít stát draho. Nečesaného rodina žádá 45 milionů

Foto: ČTK

Královéhradecký krajský soud Nečesaného nejprve opakovaně poslal za mříže, po zásahu Nejvyššího soudu a změně trestního senátu jej dvakrát zprostil viny.

Reklama

Letos v březnu si Lukáš Nečesaný po letech u soudů vyslechl zprošťující rozsudek.

Článek

Lukáš Nečesaný a jeho příbuzní žádají od státu zhruba 45 milionů korun jako odškodné za trestní stíhání, které se týkalo neobjasněného pokusu o vraždu kadeřnice z Hořic. Uvedl to mluvčí Ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Doplnil, že úřad obdržel v této souvislosti zatím šest žádostí a nyní je analyzuje. Mladík byl za napadení ženy dva roky ve vězení, justice ho ale nakonec pravomocně zprostila viny.

Útok v kadeřnictví v Hořicích na Jičínsku se stal v únoru 2013. Státní zastupitelství z něj obžalovalo tehdejšího středoškolského studenta Nečesaného. Obžaloba tvrdila, že uhodil kadeřnici do hlavy polenem a sebral jí přes deset tisíc korun. Žena nejprve Nečesaného jako agresora nepoznala, později jej označila za útočníka. Podle soudních znalců trpěla po napadení výpadky paměti.

Královéhradecký krajský soud mladíka nejprve opakovaně poslal za mříže, po zásahu Nejvyššího soudu a změně trestního senátu jej dvakrát zprostil viny. Pražský vrchní soud osvobozující rozhodnutí vždy zrušil a žádal nové projednání a loni i druhou změnu soudního senátu, což po Nečesaného stížnosti odmítl Ústavní soud.

Poté už vrchní soud letos v březnu zprošťující rozsudek potvrdil. Předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička nicméně v odůvodnění uvedl, že rozhodnutí je z jeho pohledu špatné, ale že vzhledem k procesní situaci neměl jinou možnost. Za tento výrok pak dostal výtku od předsedy Nejvyššího soudu Pavla Šámala.

Reklama

Doporučované