Hlavní obsah

Neobsloužím vás, šíříte virus. Antisemité viní z pandemie židy

Foto: Profimedia.cz

Newyorští chasidé jsou v době pandemie koronaviru vystaveni množícím se antisemitským útokům.

Reklama

Kvůli koronaviru šířícímu se rychle New Yorkem se tamní ultraortodoxní židovská komunita stává terčem slovních antisemitských útoků. Ve středu zveřejněné video zachytilo jeden z nich.

Článek

„Židé šíří virus,“ říká na videozáznamu zveřejněném americkou organizací StopAntisemites zaměstnanec newyorského dealera automobilky Toyota. Židovského ultraortodoxního klienta proto posílá pryč a odmítá ho obsoužit.

„Mám schůzku, proč mě nechcete přijmout? Nerozumím tomu, že všechny ostatní obsloužíte a mě nechcete?“ ptá se na videu rozhořčený zákazník mechanika.

Newyorské úřady upozornily, že se koronavirus rychle šíří v chasidské komunitě v Brooklynu - více než sto lidí mělo pozitivní testy na COVID-19 v Borough Parku a Williamsburghu, dvou místech, kde žijí mimo jiných právě chasidé.

Jak napsal izraelský server Ynetnews, je video znamením znepokojivého trendu spojování pandemie koronaviru s židy. Televize ABC News pak informovala, že extremistické rasistické skupiny nabádají své členy, kteří onemocní koronavirem, aby ho rozšířili mezi židy a policisty. Televize se odvolává na zjištění FBI.

Organizace monitorující internetová fóra stoupenců nadřazenosti bílé rasy si všímají konverzací, které obviňují židy a jejich představitele nejen z šíření viru, ale i z omezení, jež s sebou boj s pandemií přináší. Antisemité také obviňují Izrael, že jinak léčí židy a jinak zbytek populace.

„Od prosazování myšlenky, že židé vytvořili virus, aby na něj prodávali vakcíny, po nabádání svých stoupenců, aby přenášeli virus na židy a bezpečnostní složky, pozorujeme, jak bělošští rasisté, neonacisté a další šíří své konspirační teorie, dezinformace a na svých online platformách podněcují k násilí,“ prohlásil Michael Masters, šéf organizace Secure Communities Network, která koordinuje bezpečnost židovských organizací a synagog v USA.

Antisemitismus se objevuje i na druhé straně Spojených států, v Hollywoodu. Herečka Rosana Arquetteová například přišla s tvrzením bez jakýchkoliv důkazů, že Izrael má už více než rok vakcínu proti koronaviru a že židovský byznys ji zadržuje kvůli vyššímu zisku.

O ochranu židů americkou Národní gardou už kvůli varovné zprávě FBI požádal Ronald Lauder, šéf Světového židovského kongresu.

Reklama

Doporučované