Hlavní obsah

Neobvyklá reakce na zadržení novináře. Ruské deníky na titulní straně žádají prověření případu Golunova

Ruské listy ve společném prohlášení žádají prověřit počínání policistů v případu Golunova.Video: Martin Zíta, AP, Reuters, Seznam Zprávy

 

Reklama

Podle české novinářky Petry Procházkové nemá krok trojice deníků – tedy společné prohlášení – v novodobé historii ruské žurnalistiky obdoby.

Článek

Tři přední ruské ekonomické deníky Kommersant, Vedomosti a RBK v pondělí zveřejnily společné prohlášení požadující důkladně prověřit počínání policistů, kteří minulý týden zadrželi investigativního novináře Ivana Golunova kvůli údajnému držení drog. Okolnosti zatčení považují noviny za podezřelé a důkazy proti žurnalistovi za nepřesvědčivé.

Deníky zároveň upozorňují, že zatčení mohlo souviset s novinářovou prací při odhalování korupce. Na titulních stránkách všech tří listů současně vyšel plakát na Golunovovu podporu.

„Tyto tři deníky nepatří k nějakým bojovníkům za svobodu. Jsou loajální, vždy se snažily mít s Kremlem korektní vztahy. Najednou se dohodly na akci, která nemá obdoby,“ řekla Seznamu novinářka Petra Procházková z Deníku N. V Rusku žila a dlouhodobě se mu věnuje. Případ Ivana Golunova podle ní není není výjimečný, výrazně ale přispěl k tomu, že ruským novinářům došla trpělivost.

Golunov, který je v Rusku dobře známý, je redaktorem nezávislého zpravodajského serveru Meduza a zaměřuje se na korupci v moskevské městské správě. Držení drog popírá. Policie ho zadržela ve čtvrtek, když mířil na schůzku se svým zdrojem a v jeho batohu byly podle policistů objeveny drogy, konkrétně mefedron a kokain.

Šestatřicetiletý reportér je podle svého advokáta přesvědčen, že drogu nastrčila policie, aby ho dostala do vězení. Podle Procházkové jde o poměrně rozšířenou praxi. „Bouřlivě se začala vyvíjet v 90. letech minulého století. Jakmile byl potřeba někdo umlčet nebo uklidit, strčily se mu při zatýkání drogy do kapsy. Je složité rozlišit, kdy je to nastrčené a kdy jde skutečně o obchod s drogami. Tady ale vše nasvědčuje tomu, že mu policie drogy podstrčila,“ řekla Procházková.

„Požadujeme zevrubnou prověrku počínání pracovníků ministerstva vnitra, kteří se zúčastnili zadržení Ivana Golunova, a trváme na poskytnutí údajů z této prověrky médiím. Očekáváme od orgánů ochrany práva a pořádku bezpodmínečné dodržování zákonů a požadujeme maximální transparentnost při vyšetřování,“ zdůrazňuje prohlášení, o kterém informují i další ruská média.

Česká novinářka Petra Procházková o případu Ivana Golunova.Video: Martin Zíta, Seznam Zprávy

Pod otevřený dopis za osvobození Golunova se podle serveru Newsru.com podepsalo 7578 novinářů. Pod peticí se stejným požadavkem je již více než 130 tisíc podpisů.

Golunova zadrželi moskevští policisté minulý čtvrtek, právně však tento krok vyřídili až o 13 hodin později. Mezitím mu nedovolili zatelefonovat příbuzným a advokátovi. Když se advokáta domáhal, policisté jej údajně zbili.

Narkotika, určená k prodeji, našli policisté v batohu při domovní prohlídce novinářova bytu. Z devíti fotografií, údajně pořízených při prohlídce, ale osm zachycuje jiný byt, poznamenal server.

Moskevský soud v sobotu uvalil na novináře domácí vězení, přestože vyšetřovatelé a prokurátor požadovali dvouměsíční vazbu.

Ještě před soudním jednáním byl Golunov převezen z vazby do nemocnice.

Podle právníka Pavla Čikova jeho klienta ve vazbě zbili, což policie popírá, a před soudním jednáním zkolaboval. Lékaři ale podle ruských médií nezjistili žádná vážná zranění, pouze modřiny a odřeniny.

Reklama

Související témata:

Doporučované