Hlavní obsah

Neobydlený ostrov uprostřed oceánů zaplavily tuny plastu

Ostrov zavalený plasty.Video: Jakub Říha

 

Reklama

Největší koncentrace plastového odpadu na světě. Nechvalné prvenství drží Hendersonův ostrov v jižním Pacifiku. Podle studie se na něm shromáždilo už 17 tun smetí.

Článek

Snímky z neobydleného korálového atolu - Hendersonova ostrova - by mohly lákat turisty k objevování exotiky. Kvůli nebývalé koncentraci plastového odpadu láká ale jen vědce a ochránce přírody. Přestože je ostrůvek jedním z nejodlehlejších míst světa, na rozloze 37 kilometrů čtverečních se podle odhadů nashromáždilo 17 tun odpadu, respektive 38 milionů kusů. Až na výjimky jde o plasty. Odpad ale nemusí být viditelný na první pohled. Významné množství se ukrývá pod několikacentimetrovou vrstvou písku.

„To, co se děje na Hendersonově ostrově, dokazuje, že znečištění plasty neuniknou ani ty nejodlehlejší části oceánu,“ říká Jennifer Laversová z australského Institutu pro mořská a antarktická studia.

Foto: Mapy.cz

Hendersonův ostrov se nachází uprostřed jižního Pacifiku.

Každý den oceán naplaví na pláže Hendersonova ostrova další odpad. Vysoká koncentrace je způsobena polohou ostrova uprostřed mořského proudu. Většina odpadu, který zde leží, pochází z lodí.

Reklama

Doporučované