Hlavní obsah

Neočkovaní: fotbal jen v televizi, oběd z krabičky. Na kadeřníka zapomeňte

Foto: ČTK

Odpůrkyně očkování a premiér Babiš na pražském Smíchově.

Reklama

Nová opatření proti šíření koronaviru, která začnou platit od pondělka, znepříjemní život neočkovaným lidem. Uzavřou se pro ně restaurace, kultura, sportovní utkání, ale i kadeřnictví či fitness centra.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Koncert, dvě piva po práci, návštěva bazénu, rande v kavárně nebo návštěva muzea. Na tyto a další akce si od pondělí 22. listopadu musejí nechat zajít chuť lidé, kteří se nenechali naočkovat proti covidu-19 a nepatří mezi jednu z výjimek. Seznam Zprávy přinášejí přehled míst a aktivit, kam bude od pondělí možný vstup jen v takzvaném režimu O-N.

Režim O-N znamená lidi buď plně naočkované, nebo ty, kteří v uplynulých 180 dnech onemocnění prodělali.

Režim se zpřísňuje u míst, kde doposud platil režim O-T-N. To znamená, že kromě očkování a prodělání nemoci se lidé mohli prokázat i negativním PCR nebo antigenním testem.

Fotbal či divadlo jen doma v televizi

Neočkovaní nebudou moci na hromadné akce – koncerty, sportovní utkání, divadelní představení, kina a další.

„Opatření mají za cíl zejména větší motivaci k očkování, ale i vyšší ochranu osob v kolektivu,“ uvedl k tomu ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO).

Bez očkování nebo prodělané nemoci nebude možné zajít ani do muzea či na prohlídku hradu nebo zámku. Za hromadné akce ministerstvo zdravotnictví považuje i jarmarky nebo trhy.

„Splnění podmínek budou mít za povinnost provozovatelé nebo pořadatelé zkontrolovat před vstupem do objektu nebo před zahájením poskytování služby,“ uvedl tiskový odbor vlády.

Oběd jen do krabičky s sebou

Nový režim se dotkne i stravovacích a ubytovacích zařízení. Obsluha v restauracích bude moci obsloužit jen lidi, kteří se prokážou platným certifikátem o očkování či prodělání nemoci. Ostatní si v restauraci budou moci vyzvednout pouze jídlo do krabičky, které si odnesou s sebou.

Bez kadeřníka či plavání

Lidé, kteří se nenechali naočkovat ani nemoc neprodělali, mohou zapomenout i na nový účes či nehty. A nezajdou si ani zaplavat do veřejného bazénu či zacvičit do fitness centra. I u těchto služeb, kde doposud platil režim O-T-N, se pravidla zpřísňují jako u výše uvedených.

Kam tedy lidé bez očkování mohou?

Negativním PCR testem se bude možné prokázat na návštěvě ve věznici. Nesmí být starší 72 hodin. Návštěvníci lůžkových zdravotnických zařízení či domovů pro seniory se musí prokázat maximálně 72 hodin starým PCR testem. Možný bude i antigenní test, avšak provedený zdravotnickým pracovníkem.

„Nechali jsme v tomto případě antigenní testy z důvodu, že může nastat urgentní situace, kdy je klient v terminálním stadiu či po autonehodě. Jeho příbuzní tak mohou čekat až dva dny na výsledek testu,“ zdůvodnil Vojtěch.

Antigenní testy zůstávají platné i u studentů ubytovaných na kolejích. Ti, kteří nejsou chráněni očkováním nebo proděláním nemoci v posledních 180 dnech, mohou mít maximálně 24 hodin starý antigenní test nebo 72 hodin starý PCR test.

Opatření mají za cíl zejména větší motivaci k očkování, ale i vyšší ochranu osob v kolektivu.
Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví

Bez nutnosti prokazovat se testem je zatím stále možné nakupování jak v malých obchodech, tak ve velkých obchodních centrech.

V Evropě jdou ještě dál

Ani to už však není možné v některých evropských zemích. Lidé se musí prokázat certifikátem o očkování při vstupu do velkých obchodů nebo obchodních center třeba ve Francii či Slovinsku. Tam při příchodu do obchodního centra kromě covid pasu kontrolují i průkaz totožnosti.

Podobné opatření nově zavede i sousední Slovensko. Tam se do nákupních center, prodejen a provozoven služeb, které nabízejí základní potřeby, nově dostanou jen naočkovaní. Opatření začne platit příští týden a mělo by platit tři týdny.

O nových opatřeních, která se dotknou zejména neočkovaných, bude zítra rozhodovat i vláda v německém Sasku, kde rovněž rostou počty nakažených. Do restaurací a hotelů nesmí neočkovaní lidé i v Bavorsku, jímž se Česko nechalo inspirovat.

V Německu neočkovaní nebudou moci bez negativního testu ani cestovat veřejnou dopravou nebo vstupovat na pracoviště.

Podobné to od pondělí bude i v Rakousku, jež vyhlašuje celoplošnou uzávěru pro neočkované nebo ty, kteří prodělali nemoc před více než 180 dny. Takoví lidé budou moci opouštět domov jen pro cesty do práce, školy, na nezbytné nákupy či zdravotní procházky.

Reklama

Doporučované