Hlavní obsah

Neočkovaní Němci trvají na svém, vakcínu i nadále odmítají

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Němce, kteří se odmítají očkovat proti nemoci covid-19, nepřesvědčí plné nemocnice ani to, že bez covidového pasu nemohou jít do kina či restaurace. Ukázal to nový průzkum.

Článek

V Německu se proti koronaviru nechalo až dosud naočkovat 66,5 procenta obyvatel. Nezdá se ale, že by odmítači vakcín měli v nejbližší době změnit názor.

Průzkum agentury Forsa, který si objednalo ministerstvo zdravotnictví, totiž zjistil, že 65 procent neočkovaných se na injekci v následujících dvou měsících nevypraví. Dalších 23 procent podle serveru Deutsche Welle uvedlo, že se očkovat „pravděpodobně nenechá“, pouhá dvě procenta dotázaných se pak očkovat chystají, zatím na to ale nenašli čas.

Neočkované Němce příliš nevzrušují ani zaplňující se jednotky intenzivní péče v nemocnicích. Celkem 89 procent respondentů uvedlo, že zprávy o tom, že se zaplněnost nemocnic blíží stavu z doby vrcholu pandemie, na jejich rozhodnutí o očkování nemají vliv. Stejný počet lidí pak obvinil média z jednostranného informování o průběhu pandemie.

Proč vlastně Němci očkování odmítají? Nejčastějšími důvody byl pocit, že jsou k očkování nuceni, a také nejasnosti ohledně bezpečnosti vakcín pro těhotné nebo ženy snažící se otěhotnět. Celkem 34 procent dotázaných pak postrádá dlouhodobé studie možných vedlejších účinků.

V rámci Evropské unie jsou Němci v počtu očkovaných zhruba v polovině. Daleko před nimi jsou s 88 procenty naočkovaných evropští šampioni Portugalci, více lidí ale dostalo vakcíny i ve Španělsku, Itálii, Velké Británii, Francii a dalších státech.

Reklama

Doporučované