Hlavní obsah

Neočkovaní nesmí na větší pohřeb. Nejsme vyhazovači z klubů, tvrdí pořadatelé

Foto: Profimedia.cz

Při účasti nad třicet lidí je třeba mít na pohřbu doklad o očkování či prodělání nemoci.

Reklama

„Tohle je pieta. Je rozdíl, jestli jdete na řízek, nebo na pohřeb, kde vám zemřel nejbližší,“ kritizuje opatření Martin Málek ze Služeb města Jihlavy. Stopka pro neočkované platí i pro účastníky pohřbů a svateb nad třicet lidí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Přísnější protiepidemická opatření dolehnou také na pohřby a svatby. Pokud účast přesáhne třicet lidí, pořadatelé na obřady nesmějí vpustit neočkované účastníky. Ti se od pondělí mají prokazovat dokladem o očkování či prodělání nemoci. Negativní test na covid-19 už nestačí.

Pořadatelé nové vládní opatření kritizují, uvítali by alespoň přechodnou lhůtu. Týká se to především pohřbů. „Z hygieny nám přišlo nařízení před hodinou. V tuhle chvíli si nedokážu představit, jak situaci budeme řešit. Nemáme personální kapacity. Musíme vše o víkendu projednat s celým vedením. Napadá mě najmout si nějakou agenturu, ale nepřijde mi etické mít před vstupem nějaké vyhazovače jak v nočním klubu,“ sdělil v pátek dopoledne vedoucí pietních míst Ondřej Zelenka z českobudějovického krematoria.

Ministerstvo zdravotnictví o výjimkách pro obřady neuvažuje. „Každá výjimka nese další problémy. V této situaci, kdy hrozí zahlcení nemocnic, by výjimek mělo být co nejméně,“ reagoval v pátek ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na dotaz Seznam Zpráv.

Zelenka upozornil, že reakce lidí v příštím týdnu budou nejhorší. „Lidé s tím nepočítali. Je to ze dne na den. Může se teoreticky zdržovat obřad. Zhroutí se celý mechanismus a terminář, který pracuje jinak dobře,“ doplnil.

Podobně to vidí v krematoriu, které provozují Služby města Jihlavy. O opatření se dozvěděli také na poslední chvíli. „Pokud takto zůstanou v platnosti, neexistuje, že někoho budeme lustrovat. Nemáme na to absolutně kapacity. Nepřísluší nám to. A technicky vzato: Obřad začíná v jedenáct a další za půl hodiny. Přijde sto lidí, vy tam třicet lidí pustíte. A co s těmi ostatními? Pohřeb se zpozdí. Je to nesmyslná věc, kterou dělat nebudeme,“ uvedl mluvčí městské organizace Martin Málek.

Napadá mě najmout si nějakou agenturu, ale nepřijde mi etické mít před vstupem nějaké vyhazovače jak v nočním klubu.
Ondřej Zelenka, vedoucí pietních míst českobudějovického krematoria

Poukázal také na etickou stránku věci. „Tohle je pieta. Je rozdíl, jestli jdete do restaurace na řízek, nebo na pohřeb, kde vám zemřel nejbližší. Dotýká se to osudů lidí. Budeme kontaktovat hygienu. Z etického hlediska se od toho chceme distancovat,“ doplnil mluvčí.

Na dodržování opatření dohlédnou právě hygienici. „Nejraději bychom viděli nějaké přechodné období, kdy půjde uznávat i testy. Když vracíte peníze neočkovanému za vstupenku na koncert, je to jasné. V případě těchto obřadů je to mnohem citlivější,“ uvedla mluvčí středočeské hygieny Dana Šalamunová.

Provozovatel podle ní musí při příchodu na obřad zajistit kontrolu bezinfekčnosti, jako na jiných akcích. Kontroly budou stejné jako v jiných službách.

Neexistuje, že někoho budeme lustrovat. Nemáme na to absolutně kapacity. Nepřísluší nám to. A technicky vzato: Obřad začíná v jedenáct a další za půl hodiny. Přijde sto lidí, vy tam třicet lidí pustíte. A co s těmi ostatními? Pohřeb se zpozdí. Je to nesmyslná věc, kterou dělat nebudeme.
Martin Málek, Služby města Jihlavy

Šalamunová však zásadně odmítla, že by hygienici přímo narušovali smuteční obřady. „Kontroly budou šetrné. Nedotknou se přímo pohřbu. Spíš půjdeme do kanceláře provozovatele pohřebního ústavu a zeptáme se, jak má prověřování ošetřené,“ doplnila hygienička.

Ministerstvo zdravotnictví jednoznačnou metodiku nenastavilo. Vojtěch se k prověřování certifikátu „bezinfekčnosti“ vyjádřil v souvislosti se službami. „Provozovatel může vyžadovat občanský průkaz. Je to podobné, jako když přijde mladistvý a provozovatel po něm chce občanku,“ sdělil na vládní tiskové konferenci.

Podle kritiků dodržování opatření skončí jen na papíře. „Nechci to hodnotit. Chápeme lidi, že jsou z toho zaskočení, spousta obřadů je zařízená. Je to pravidlo, které vydalo ministerstvo a my se jím budeme řídit,“ uvedla Šalamunová.

Opatření se v menší míře dotkne také svateb. Většina z nich připadá na letní období. „Na příští týden naštěstí žádnou neplánujeme. Kdyby se to mělo týkat nadcházející sezony od března, dubna, tak přijdeme o mnoho klientů. Vždycky od nich slýcháme, že je pro ně hlavní rodinu a kamarády neomezovat,“ uvedla Lenka Mládková z agentury Svatby podle Katy.

Podle ní tak mohou lidé z obav svatby odkládat. „Budou vystrašení, při řešení tak zásadního momentu nejspíš vyčkají, zda se situace změní,“ dodala Mládková.

Reklama

Doporučované